Info over zonnepanelen

Wij helpen u graag op weg.

Voordelen van zonnepanelen

Je ziet ze op meer en meer daken verschijnen maar waarom? De keuze hiervoor is vrij logisch. Je verdient er immers geld mee én draagt bij aan een betere wereld. We zetten graag de voordelen voor u op een rij.

Voordelen van zonnepanelen

 • Met zonnepanelen bespaart u fors op uw vaste lasten. Voor een gemiddeld huishouden bedraagt dit zo’n €1200,- per jaar.
 • U vermindert de uitstoot van CO2 en helpt zo mee met de bestrijding van klimaatverandering.
 • Woningen welke zijn uitgerust met een zonnestroominstallatie worden sneller en voor een hoger bedrag verkocht. De gemiddelde waardestijging is maar liefst 2,56%.
 • U wordt minder afhankelijk van de grillen van grote energieleveranciers.
 • Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij en gaan 25 tot 35 jaar mee.
 • Er zijn tegenwoordig ook mooie volledig zwarte zonnepanelen beschikbaar voor een betaalbare prijs.

Waarom nu?

 • Bespaar nu 21% btw. U mag nu nog bijna de volledige btw terugvorderen bij de belastingdienst.
 • De prijzen zijn na jaren van prijsdalingen door een prijzenoorlog van fabrikanten weer langzaam aan het stijgen.
 • De technologie van zonnepanelen en omvormers is redelijk volwassen. Er worden nog maar kleine efficiëntiewinsten geboekt en er worden zeer lange garanties afgegeven.
 • U mag tot 2022 nog blijven salderen en daarna zal er zelfs een minimum terugleververgoeding komen op stroom. Zo bespaart u meer dan alleen de kale stroomprijs.
 • De verwachting is dat we door de energietransitie de komende jaren steeds meer elektriciteit zullen gebruiken en dat de energieprijzen zullen stijgen.
 • Veel gemeenten en provincies maken het mogelijk om zonder eigen geld zonnepanelen te financieren via de overheid. U betaalt dan uw zonnepanelen af uit de besparing die u ermee realiseert.

Zonnepanelen en omvormer kiezen

Om de meest geschikte zonnepanelen installatie voor u te ontwerpen moet eerst uw persoonlijke situatie goed in kaart worden gebracht. Hierbij kijken wij onder andere naar uw stroomverbruik, uw budget, de oppervlakte van uw dak, esthetische wensen en objecten rondom uw woning die schaduw kunnen geven. Op basis hiervan kiezen wij samen met u de meest geschikte panelen en omvormer voor uw situatie.

Zonnepanelen, vermogen en uitstraling

Wij raden aan om voldoende panelen te leggen om uw jaarlijkse stroombehoefte te kunnen opwekken. Daarnaast houden wij rekening met uw voorkeuren qua uiterlijk van de panelen.

Vermogen

Verschillende zonnepanelen hebben verschillende vermogensklassen welke worden uitgedrukt in de eenheid “Wattpiek" afgekort “WP". Een wattpiek vermogen brengt onder ideale omstandigheden ongeveer 1 kwh stroom per jaar op. De meestgebruikte panelen hebben een vermogen van 270 of 275 Wattpiek. Bij Sunneroo werken we met hoog rendement zonnepanelen van 310 Wattpiek of meer, zo haalt u het optimale uit uw dakoppervlak.

Uiterlijk

Wanneer de panelen op een zichtlocatie komen te liggen, is het voor veel mensen belangrijk hoe de panelen er uit zien. Hecht u veel waarde aan het esthetische aspect? Kies dan voor volledig zwarte panelen voor een strakke uitstraling.

Garantie en zekerheid

Om er zeker van te zijn dat u de komende jaren vrolijk blijft met uw zonnepaneleninstallatie hebben wij een voorselectie gedaan in de merken zonnepanelen die wij voeren. Wij voeren uitsluitend panelen van fabrikanten die minimaal 10 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie bieden. Daarnaast zijn onze panelen afkomstig van zogeheten tier 1 leveranciers met een stabiele financiële situatie en zijn ze getest middels de laatste TÜV-normen.

Omvormerkeuze

Het echte technische inzicht komt kijken bij de keuze van de juiste omvormer. Er zijn naast traditionele omvormers ook omvormers met optimizers per paneel en micro omvormers in omloop.

Om de beste omvormer te kiezen voeren wij een schaduwanalyse uit om inzicht te krijgen in de verschillen qua opbrengst per paneel. Vervolgens doen we een kosten baten analyse waaruit de beste omvormer voor uw situatie volgt. Hiervoor gebruiken wij geavanceerde software welke ontwikkeld is aan de TU Delft. Deze software berekent de te verwachten opbrengst per paneel op basis van lidar 3d hoogtekaarten, kadastrale gegevens, klimaatgegevens en de gekozen materialen. Bij uw offerte ontvangt u van ons een luchtfoto met daarop uw systeem ingetekend, de verwachte opbrengst in kWh per jaar, uw besparing en de bijbehorende terugverdientijd.

Budget en financiering

Een zonnepanelensysteem kan worden aangekocht in diverse prijsklassen. Wanneer u een bepaald budget in gedachte heeft, doet u er goed aan om dit aan uw adviseur door te geven. Hierdoor kunnen wij u passend adviseren, rekening houdend met uw budget.

Heeft u niet voldoende geld op uw (spaar)rekening voor het zonnepanelensysteem dat u in gedachte heeft? Vaak hoeft dat geen belemmering te zijn, er zijn aantrekkelijke gesubsidieerde leningen beschikbaar in veel gemeenten.

Zonnepanelen financieren

Zonnepanelen worden gezien als een duurzame investering voor de lange termijn. Wanneer u kiest voor zonnepanelen, gaat u jarenlang besparen op uw energierekening. De investering in zonnepanelen heeft een hoger rendement dan het rendement van een spaarrekening en is daarmee dan ook een goede bestemming voor uw spaargeld.

Nu kan het zo zijn dat u over onvoldoende eigen middelen beschikt of dat u uw spaargeld liever ergens anders voor reserveert. In dit geval is het vaak verstandig uw zonnepanelen te financieren via de overheid of via een bank. De installatie van zonnepanelen levert immers direct financiële ruimte op door de besparing op uw energierekening. Hierdoor zijn banken en overheidsinstanties dan ook vaak gewillig om te helpen bij de financiering van zonnepanelen. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar welke wij voor u hebben uitgezocht.

Duurzaamheidslening via gemeente of provincie

Veel gemeenten en provincies bieden hun inwoners de mogelijkheid tot financiering van zonnepanelen met een duurzaamheidslening. Vaak is dit ook de gunstigste financieringsmogelijkheid doordat er een zeer lage rente van toepassing is. Via de energiesubsidiewijzer kunt u zien of er in uw woonplaats ook een dergelijk initiatief geld. In de meeste gevallen betekent dit dat de maandelijks aflossing en rente samen lager is dan het bedrag dat u door zonnepanelen bespaart op uw energierekening.

Energiebespaarlening via het Nationaal Energiebespaarfonds

De Energiebespaarlening is een lening welke verstrekt word door een samenwerking van banken en overheden. Deze financieringsmogelijkheid is landelijk beschikbaar en kent zeer gunstige voorwaarden. Afhankelijk van uw energiegebruik, kan de besparing genoeg zijn om de volledige betaling aan de Energiebespaarlening vanaf het eerste moment te dekken. Let wel, 25% van het geleende bedrag dient u te besteden aan andere duurzaamheidsmaatregelen dan zonnepanelen zoals isolatie, HR glas of een HR ketel.

Persoonlijke (hypothecaire) lening

Uiteraard is het ook mogelijk om een persoonlijke lening te nemen of extra hypotheek op te nemen bij uw persoonlijke financiële dienstverlener. De rente is hier in veel gevallen zelfs aftrekbaar. Raadpleeg een erkend financieel adviseur wanneer u hiervan gebruik wenst te maken.

GreenLoans, een dochteronderneming van ABN Amro heeft specifieke leningen beschikbaar voor duurzame oplossingen zoals zonnepanelen. De brochure van GreenLoans kunt u hier vinden.

Zonnepanelen subsidie

BTW teruggave particulieren

Het is nu mogelijk om de betaalde btw terug te vorderen op uw zonnepaneleninstallatie. Hiervoor dient u te worden aangemeld als ondernemer voor de BTW. Vervolgens vordert u de betaalde btw terug en draagt u btw af over de verwachtte opbrengst van uw zonnestroominstallatie. Dit bedrag is een vastgesteld bedrag door de belastingdienst (forfait) van €20,- per 1000 Wp. Daarna vraagt u ontheffing aan voor het doen van toekomstige BTW aangiftes binnen de kleine ondernemersregeling.

Sunneroo ontzorgt klanten kosteloos van deze service middels onze partner Solar Fiscaal.

Rente zonnepanelen aftrekbaar

In veel gevallen is de rente op leningen welke gebruikt worden voor de financiering van zonnepanelen fiscaal aftrekbaar. Raadpleeg de belastingtelefoon voor de voorwaarden.

Zakelijke regelingen

Voor bedrijven gelden verschillende subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen met betrekking tot investeren in duurzame energie. Voor het MKB zijn de Energie Investeringsaftrek en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek beschikbaar. Voor bedrijven met een groot zakelijke energieaansluiting (>3x80a) is de SDE+ subsidie een interessante regeling. Verder zijn er tal van subsidies beschikbaar voor specifieke bedrijfstaken zoals het boerenbedrijf en sportverenigingen. Wij helpen onze zakelijke klanten graag met het verkennen van de mogelijkheden en het berekenen van de impact.

BTW terugvragen op zonnepanelen

Zelf doen of laten doen?

Wanneer u zonnepanelen aanschaft als particulier, kunt u hierop 21% BTW minus een klein vastgesteld bedrag terugvragen. Dit geldt voor zowel de materiaal als montagekosten. Hiervoor dient u een ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in te vullen van de belastingdienst en éénmalig een BTW aangifte te doen. Hiervoor kunt u onderstaand stappenplan volgen. Vind u dit lastig? Laat u dan totaal ontzorgen door Sunneroo. Voor onze klanten wordt deze service (t.w.v. €70,-) gratis aangeboden.

BTW teruggave zonnepanelen zelf regelen

Zelf uw BTW terugvragen? Dat kan, neem hiervoor onderstaande stappen door. Bent u ondernemer voor de belastingdienst of wilt u graag een indak zonnepanelen systeem. Dan gelden er voor u andere regels, bel voor meer informatie met de belastingtelefoon: 0800-0543.

Stap 1: Print de opgaaf zonnepaneelhouders uit en stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar:

Belastingdienst
Postbus 2891
6401 DJ Heerlen

Stap 2: Binnen een paar werkdagen ontvangt u van de belastingdienst een bericht dat u als ondernemer bent aangemerkt. Weer een aantal dagen later ontvangt u van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om uw aangifte van BTW te verzorgen.

Stap 3: Met de gebruikersnaam en toegangscode die u heeft ontvangen kunt u btw aangifte doen. De belastingdienst geeft voor u aan voor welke perioden u aangifte dient te verzorgen. Theoretisch betaalt u in het jaar van aanschaf wel btw over het opgewekte vermogen, echter is dit doorgaans een te verwaarlozen bedrag. U hoeft dit niet zelf uit te rekenen. De belastingdienst heeft hiervoor onderstaande normbedragen vastgesteld.

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait
0 – 1000€ 20
1001 – 2000€ 40
2001 – 3000€ 60
3001 – 4000€ 80
4001 – 5000€ 100
5001 – 6000€ 120
6001 – 7000€ 140
7001 – 8000€ 160
8001 – 9000€ 180
9001 – 10000€ 200

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een installatie van 3000 WP waarvoor u €5000,- excl. BTW heeft betaald. Dan dient u per jaar € 60,- af te dragen aan BTW over de opgewekte stroom, ongeacht het moment waarop u de panelen aanschaft en ook direct in zijn geheel verwerkt op de eerste aangifte als verschuldigde belasting. De rest van dat jaar kunt u dan een nihil aangifte indienen.

Bovendien krijgt u de betaalde btw op uw aanschaf terug, daar gaat het natuurlijk om.

Uw aangifte ziet er in het eerste kwartaal dat u aangifte doet als volgt uit:

U krijgt dus €780,- terug. (de €286,- en €60,- zijn het zogenoemde forfait)Het bedrag van €286,- onder 1a wordt berekend door  (€ 60 / 21) * 100, waarbij 21 staat voor ‘21% BTW’.

Zodra de ontheffing van administratieve verplichtingen is verleend hoeft u geen aangiftes meer in te dienen.

Service en garantie

Fabrieksgaranties

De zonnepanelen, omvormers en montagemateriaal die wij bij Sunneroo gebruiken zijn geselecteerd op zowel rendement als degelijkheid. De fabrikanten waar wij mee samenwerken geven uitgebreide garanties die oplopen tot maar liefst 35 jaar. Fabrieksgarantie is bedoelt om u te beschermen tegen eventuele fabricagefouten en om uw zekerheid te geven dat de producten blijven doen waar zij voor gemaakt zijn. Wanneer een product onverhoopt binnen de garantieperiode een functioneel gebrek vertoont, helpen wij u met het claimen van uw fabrieksgarantie. Over het algemeen betekent dit dat u een vergelijkbaar vervangend product krijgt aangeboden door de fabrikant.

Sunneroo Care

Sunneroo Care gaat verder dan de fabrieksgarantie alleen. Met dit servicepakket heeft u ook dekking op de voorrij- en arbeidskosten die gepaard gaan met de afhandeling van een fabrieksgarantie.