Voordelen van zonnepanelen
Je ziet ze op meer en meer daken verschijnen maar waarom? De keuze hiervoor is vrij logisch. Je verdient er immers geld mee én draagt bij aan een betere wereld. We zetten graag de voordelen voor u op een rij.
Voordelen van zonnepanelen
- Met zonnepanelen bespaart u fors op uw vaste lasten. Voor een gemiddeld huishouden bedraagt dit zo’n €1750,- per jaar.
- U vermindert de uitstoot van CO2 en helpt zo mee met de bestrijding van klimaatverandering.
- Woningen welke zijn uitgerust met een zonnestroominstallatie worden sneller en voor een hoger bedrag verkocht. De gemiddelde waardestijging is maar liefst 2,56%.
- U wordt minder afhankelijk van de grillen van grote energieleveranciers en marktomstandigheden in de energiemarkt.
- Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij en gaan 25 tot 35 jaar mee. Ook de overige systeemcomponenten hebben doorgaans een technische levensduur van minstens 10 jaar.
- Er zijn tegenwoordig ook mooie volledig zwarte zonnepanelen beschikbaar voor een betaalbare prijs. Zo kan voordelig en mooi hand in hand gaan.
Waarom nu?
- Bespaar nu 21% btw. Voor zonnepaneleninstallaties in en om woonhuizen geldt een verlaagd btw tarief van 0%.
- De prijzen van zonnepanelen zijn flink aan het stijgen, hoe eerder je ze koopt, hoe voordeliger de aanschaf dus is.
- De technologie van zonnepanelen en omvormers is redelijk volwassen. Er worden nog maar kleine efficiëntiewinsten geboekt en er worden zeer lange garanties afgegeven.
- U mag tot 2025 uw teruggeleverde stroom salderen met uw afgenomen stroom zodat u meer bespaart dan alleen de kale stroomprijs. Voor teruggeleverde stroom die niet meer te salderen is ontvangt u automatisch een redelijke vergoeding van uw energiemaatschappij.
- De verwachting is dat we door de energietransitie de komende jaren steeds meer elektriciteit zullen gebruiken en dat de energieprijzen zullen blijven stijgen.
- Er zijn diverse mogelijkheden om uw zonnepanelen te financieren via gemeenten, provincies of het nationaal warmtefonds. U betaalt dan uw zonnepanelen af uit de besparing die u ermee realiseert. U bespaart dan dus zonder dat u uw eigen geld hoeft te investeren. (let op, lenen kost geld)
Zonnepanelen en omvormer kiezen
Om de meest geschikte zonnepanelen installatie voor u te ontwerpen brengen we eerst uw persoonlijke situatie goed in kaart. Hierbij kijken wij onder andere naar uw verwachte stroomverbruik, uw budget, de oppervlakte van uw dak, esthetische wensen en objecten rondom uw woning die schaduw kunnen geven. Op basis hiervan kiezen wij samen met u de meest geschikte panelen en omvormer voor uw situatie.
Zonnepanelen, vermogen en uitstraling
Wij raden aan om voldoende panelen te leggen om evenveel als uw jaarlijkse verwachte verbruik te kunnen opwekken. Ook is het een overweging om wanneer mogelijk, iets extra aan te leggen om dit terug te verkopen aan uw energieleverancier voor de zogeheten redelijke vergoeding die zij wettelijk moeten hanteren. Daarnaast houden wij rekening met uw voorkeuren qua uiterlijk van de panelen.
Vermogen
Verschillende zonnepanelen hebben verschillende vermogensklassen welke worden uitgedrukt in de eenheid “Wattpiek" afgekort “Wp". Een Wattpiek vermogen brengt onder ideale omstandigheden ongeveer 1 kwh stroom per jaar op. De meestgebruikte panelen van normaal formaat hebben een vermogen van 375 tot 420 Wattpiek. Bij Sunneroo werken we met hoog rendement zonnepanelen van 410 Wattpiek of meer, zo haalt u het optimale uit uw dakoppervlak.
Uiterlijk
Wanneer de panelen op een zichtlocatie komen te liggen, is het voor veel mensen belangrijk hoe de panelen er uit zien. Hecht u veel waarde aan het esthetische aspect? Kies dan voor volledig zwarte panelen en een georganiseerd legplan voor een strakke uitstraling.
Garantie en zekerheid
Om er zeker van te zijn dat u de komende jaren vrolijk blijft met uw zonnepaneleninstallatie hebben wij een voorselectie gedaan in de merken zonnepanelen die wij voeren. Wij voeren uitsluitend panelen van fabrikanten die minimaal 10 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie bieden. Daarnaast zijn onze panelen getest middels de laatste TÜV-normen.
Omvormerkeuze
Het echte technische inzicht komt kijken bij de keuze van de juiste omvormer. Er zijn naast traditionele omvormers ook omvormers met optimizers per paneel en micro omvormers in omloop.
Om de beste omvormer te kiezen voeren wij een schaduwanalyse uit om inzicht te krijgen in de verschillen qua opbrengst per paneel. Vervolgens doen we een kosten baten analyse waaruit de beste omvormer voor uw situatie volgt. Hiervoor gebruiken wij geavanceerde software welke ontwikkeld is aan de TU Delft. Deze software berekent de te verwachten opbrengst per paneel op basis van lidar 3d hoogtekaarten, kadastrale gegevens, klimaatgegevens en de gekozen materialen. Bij uw offerte ontvangt u van ons een luchtfoto met daarop uw systeem ingetekend, de verwachte opbrengst in kWh per jaar, uw besparing en de bijbehorende terugverdientijd.
Budget en financiering
Een zonnepanelensysteem kan worden aangekocht in diverse prijsklassen. Wanneer u een bepaald budget in gedachte heeft, doet u er goed aan om dit aan uw adviseur door te geven. Hierdoor kunnen wij u passend adviseren, rekening houdend met uw budget.
Heeft u niet voldoende geld op uw (spaar)rekening voor het zonnepanelensysteem dat u in gedachte heeft? Vaak hoeft dat geen belemmering te zijn, er zijn aantrekkelijke leningen met een verlaagd rentetarief beschikbaar in veel gemeenten. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn in uw situatie? Kijk dan op verbeterjehuis.nl voor de actuele mogelijkheden.
Zonnepanelen financieren
Zonnepanelen worden gezien als een duurzame investering voor de lange termijn. Wanneer u kiest voor zonnepanelen, gaat u jarenlang besparen op uw energierekening. De investering in zonnepanelen heeft een hoger rendement dan het rendement van een spaarrekening en is daarmee dan ook een goede bestemming voor uw spaargeld.
Nu kan het zo zijn dat u over onvoldoende eigen middelen beschikt of dat u uw spaargeld liever ergens anders voor reserveert. In dit geval is het vaak verstandig uw zonnepanelen te financieren via de overheid of andere kredietverstrekker. De installatie van zonnepanelen levert immers direct financiële ruimte op door de besparing op uw energierekening. Hierdoor zijn banken en overheidsinstanties dan ook vaak gewillig om te helpen bij de financiering van zonnepanelen. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar welke wij voor u hebben uitgezocht.
Duurzaamheidslening via gemeente of provincie*
Veel gemeenten en provincies bieden hun inwoners de mogelijkheid tot financiering van zonnepanelen met een duurzaamheidslening. Vaak is dit ook de gunstigste financieringsmogelijkheid doordat er een zeer lage rente van toepassing is. Via de energiesubsidiewijzer kunt u zien of er in uw woonplaats ook een dergelijk initiatief geld. In de meeste gevallen betekent dit dat de maandelijks aflossing en rente samen lager is dan het bedrag dat u door zonnepanelen bespaart op uw energierekening.
Energiebespaarlening via het Nationaal Energiebespaarfonds*
De Energiebespaarlening is een lening welke verstrekt word door een samenwerking van banken en overheden. Deze financieringsmogelijkheid is landelijk beschikbaar en kent zeer gunstige voorwaarden. Afhankelijk van uw energiegebruik en gekozen looptijd van de financiering, kan de besparing genoeg zijn om de volledige betaling aan de Energiebespaarlening vanaf het eerste moment te dekken.
Persoonlijke (hypothecaire) lening*
Uiteraard is het ook mogelijk om een persoonlijke lening te nemen of extra hypotheek op te nemen bij uw persoonlijke financiële dienstverlener. De rente is hier in veel gevallen zelfs aftrekbaar. Raadpleeg een erkend financieel adviseur wanneer u hiervan gebruik wenst te maken.
*Let op geld lenen kost geld
Zonnepanelen subsidie
0% Btw op zonnepanelen op woonhuizen
Vanaf 2023 vallen zonnepaneleninstallatie op of bij woonhuizen onder een verlaagd btw tarief van 0%. Zo bespaart u maar liefst 21% op uw aanschaf.
Rente zonnepanelen aftrekbaar
In veel gevallen is de rente op leningen welke gebruikt worden voor de financiering van zonnepanelen fiscaal aftrekbaar. Raadpleeg de belastingtelefoon voor de voorwaarden.
Zakelijke regelingen
Voor bedrijven gelden verschillende subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen met betrekking tot investeren in duurzame energie. Voor het MKB zijn de Energie Investeringsaftrek, Investeringssubsidie Duurzame Energie en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek beschikbaar. Voor bedrijven met een groot zakelijke energieaansluiting (>3x80a) is de SDE+ subsidie een interessante regeling. Verder zijn er tal van subsidies beschikbaar voor specifieke bedrijfstaken zoals het boerenbedrijf en sportverenigingen. Wij helpen onze zakelijke klanten graag met het verkennen van de mogelijkheden en het berekenen van de impact.
Service en garantie
Fabrieksgaranties
De zonnepanelen, omvormers en montagemateriaal die wij bij Sunneroo gebruiken zijn geselecteerd op zowel rendement als degelijkheid. De fabrikanten waar wij mee samenwerken geven uitgebreide garanties die oplopen tot maar liefst 35 jaar. Fabrieksgarantie is bedoelt om u te beschermen tegen eventuele fabricagefouten en om uw zekerheid te geven dat de producten blijven doen waar zij voor gemaakt zijn. Wanneer een product onverhoopt binnen de garantieperiode een functioneel gebrek vertoont, helpen wij u met het claimen van uw fabrieksgarantie. Over het algemeen betekent dit dat u een vergelijkbaar vervangend product krijgt aangeboden door de fabrikant.
Sunneroo Care
Sunneroo Care gaat verder dan de fabrieksgarantie alleen. Met dit servicepakket heeft u ook dekking op de voorrij- en arbeidskosten die gepaard gaan met de afhandeling van een fabrieksgarantie.