Omvormers bij Sunneroo

Ontdek de omvormers van Huawei, Growatt, SolarEdge en Victron, die de kracht van de zon omzetten in efficiënte energie. Met de geavanceerde technologieën van deze merken maak je altijd de juiste keuze, of je nu streeft naar maximale energieopbrengst of een gestroomlijnd design. Deze toonaangevende merken bieden de perfecte omvormers die aansluiten bij jouw behoeften. Transformeer vandaag nog je energiebehoeften en kies voor de toekomst met eens van onze omvormers.

*Bij Sunneroo gebruiken we voornamelijk omvormers van Huawei, Growatt, SolarEdge en Victron maar dat betekent niet dat we andere omvormers uitsluiten zo leveren we bijvoorbeeld ook systemen met micro-omvormers van Enphase of APsystems.

Wat is een omvormer en hoe werkt deze?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat in staat is om een bepaalde invoerspanning, zoals bijvoorbeeld 12 volt gelijkstroom (DC) of 230 volt wisselstroom (AC), om te zetten naar een andere spanning. Omvormers kunnen gelijkstroom omvormen naar wisselstroom (DC naar AC) of wisselstroom naar een andere wisselstroom met een andere frequentie (AC naar AC), wat niet mogelijk is met een transformator. Afhankelijk van de toepassing wordt gesproken over een spanningsomvormer, een frequentieomvormer, of een combinatie van beide.

Zonnepanelen absorberen zonnestralen en converteren ze naar gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens naar een omvormer gestuurd, die geactiveerd wordt en begint te functioneren. De omvormer detecteert automatisch welk type stroom jouw apparaten en het elektriciteitsnet nodig hebben, namelijk wisselstroom. De omvormer transformeert de gelijkstroom van de zonnepanelen in wisselstroom voor gebruik in huis. Bovendien hebben veel omvormers ook een meetfunctie waarmee de opbrengst van de zonnepanelen wordt geregistreerd. Samen met de Zelfstroom app biedt deze functie een informatieve kijk op hoe jouw zonnestroomsysteem functioneert.

Growatt omvormers

Growatt omvormers staan bekend om hun strakke design en zeer hoge omvormingsefficiëntie oplopend tot maar liefst 98.4%. De omvormers zijn relatief stil en IP65 gecertificeerd door hun stof- en waterdichte ontwerp. Ze hebben een breed werkspanningsbereik waardoor zij optimaal presteren in diverse daksituaties. De opbrengstdata van uw Growatt omvormer houd u eenvoudig bij via het monitoringsportaal van Growatt. 

  • Geschikt voor serieel geschakelde systemen zonder optimizers óf TIGO optimizers.
  • Uitstekende betrouwbaarheid met standaard 10 jaar garantie voor residentiële omvormers.
  • Nederlands servicecentrum in Capelle aan den Ijssel.

Huawei omvormers

Huawei is al meer dan 5 jaar marktleider in de PV omvormerbranche. Inmiddels is meer dan 1 op de 5 verscheepte omvormers wereldwijd een omvormer van Huawei. Door toevoeging van smart PV optimizers haalt dit systeem optimale prestaties ook wanneer niet alle panelen in gelijke mate energie opwekken (bijvoorbeeld door schaduw). Bovendien kunt u rekenen op service en garantie van een fabrikant met een notatie op nummer 49 (2020) in de Fortune 500 lijst van grootste bedrijven ter wereld.

  • Extra veilig, met actieve vlamboogpreventie gestuurd door Artificial Intelligence.
  • Hoger rendement, tot 30% meer opbrengst door het gebruik van power optimizers.
  • Plug & play accu aansluiting, voorbereid op afbouw van salderingsregeling door plug & play aansluiting voor het Huawei LUNA accusysteem om ongebruikte energie op te slaan in een thuisaccu.

SolarEdge omvormers

Solaredge is het best geteste systeem met power optimizers volgens clean energy reviews. SolarEdge maakt gebruik van power optimizers om het systeem optimaal te laten presteren, ook wanneer niet alle panelen in gelijke mate energie opwekken (bijvoorbeeld door schaduw). Bovendien heeft Solaredge een eigen Nederlandse serviceorganisatie.

  • PV-omvormers speciaal ontworpen om te werken met power optimizers.
  • Uitstekende betrouwbaarheid met standaard 12 jaar garantie (uit te breiden naar 20 of 25 jaar).
  • Internetverbinding via ethernet of draadloos.

FAQ omvormers

Wat doet een omvormer?

Een omvormer in zonne-energiesystemen zet gelijkspanning (DC) van zonnepanelen om in bruikbare wisselspanning (AC) voor huishoudelijk gebruik en integratie in het elektriciteitsnet. Dit omvat het omzetten naar sinusvormige wisselspanning en aanpassing aan de lokale netspanning. Moderne omvormers bevatten technologieën zoals maximale vermogenspunt-tracking (MPPT) voor efficiëntie. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, afhankelijk van de systeembehoeften en zonnepaneelconfiguratie, en de juiste keuze is cruciaal voor een optimaal werkend zonne-energiesysteem.

Wat is het verschil tussen 1- en 3-fasen?

Het elektrische net in een huis kan uit één fase of drie fasen bestaan, waarbij elke fase wisselspanning levert. In Nederland zijn de kabels vanaf hoogspanning tot huizen doorgaans driefasig, waarbij de sinusvormige spanning op elke fase licht verschilt van de andere twee.

Sommige huizen hebben alle drie fasen binnen, vooral bij nieuwbouw. Dit wordt krachtstroom genoemd en wordt gebruikt voor zwaardere apparaten zoals kookplaten.

Andere huizen hebben slechts één fase binnen. Deze hebben meestal een zwaardere hoofdzekering om voldoende vermogen te leveren voor alle apparaten in huis.

Welke verschillen zijn er tussen omvormers?

Om de opgewekte energie van zonnepanelen effectief te converteren, moet de omvormer nauwkeurig worden afgestemd op het verwachte vermogen. Een omvormer heeft een specifiek bereik waarbinnen de ingangsspanning en het ingangsvermogen moeten vallen. Dit betekent dat voor elk aantal zonnepanelen een geschikte omvormer moet worden geselecteerd. Hierdoor is het meestal niet mogelijk om later extra zonnepanelen toe te voegen zonder een nieuwe omvormer aan te schaffen, omdat het totale piekvermogen van het systeem al snel de capaciteit van de bestaande omvormer overschrijdt.

Maakt een omvormer geluid?

In het verleden konden omvormers soms hoorbare geluiden zoals een zoem of piep produceren tijdens hun werking. Echter, de nieuwste modellen zijn vrijwel geruisloos. Sommige krachtigere omvormers zijn voorzien van een ventilator die alleen inschakelt bij hogere interne temperaturen. Daarom is het verstandig om dergelijke omvormers te installeren op locaties die niet dagelijks worden gebruikt. De slaapkamer is ook geen ideale plek, omdat hoewel de omvormer 's nachts niet actief is, deze in de zomer 's ochtends vroeg kan aanslaan, wat lichte slapers zou kunnen wekken.