Zonnepanelen kopen – wat moet ik weten?

Overweegt u zonnepanelen te kopen? Dan krijgt u al snel te maken met moeilijke vaktermen zoals Wattpiek, optimizers, monitoring en bijbehorende indianenverhalen van zelfbenoemde experts. Graag helpen wij u bij Sunneroo de markt van zonnepanelen te begrijpen zodat u een goede keuze kunt maken qua materialen en service.

Hoe werken zonnepanelen?

Al in 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Dit heet het photovoltaïsch effect. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

En hoe kunnen we zonnestroom gebruiken in ons huishouden?

De elektriciteit die opgewekt word door zonnepanelen is gelijkstroom (DC) waar onze huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom (AC). De opgewekte stroom moet hiervoor dus omgevormd worden naar de bruikbare wisselstroom door middel van een omvormer die ergens in uw woning komt te hangen. Meestal hangt de omvormer dicht bij uw zonnepanelen om de gelijkstroomkabels zo kort mogelijk te houden maar het komt ook voor dat deze in de kelder, cv-ruimte of zelfs buiten onder een afdank wordt opgehangen. Vanuit de omvormer zal een normale elektrakabel worden gevoerd naar uw groepenkast alwaar uw zonnepaneleninstallatie wordt aangesloten op uw huishoudelijke installatie zodat de opgewekte stroom kan worden gebruikt in uw huishouden.

En wat als ik dan meer opwek als ik gebruik?

Eventueel overtollige stroom wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier die u daarvoor een vergoeding geeft. Momenteel is het zo dat die vergoeding net zo hoog is als het tarief waarvoor u afneemt met een grens van maximaal uw eigen verbruik. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Gaat u meer terugleveren dan dat u verbruikt? Dan ontvangt u een iets lagere teruglevergoeding die kan varieren afhankelijk van de energiemaatschappij waar u bij bent aangesloten. Er is in de media veel te doen geweest om het eventueel aanpassen van deze salderingsregeling in de toekomst en tijdens het schrijven van dit artikel is minister Wiebes bezig met het ontwikkelen van een alternatief subsidiemodel. Het uitgangspunt is een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar op de investering in zonnepanelen. Zonnepanelen blijven dus een lucratieve investering ook als de subsidieregeling mocht veranderen.

Wat betekenen al die moeilijke termen nu eigenlijk? 

Kenners van zonnepanelen zijn snel geneigd om allerlei vaktermen te gebruiken die de meeste leken weinig zeggen. U wilt natuurlijk wel goed geïnformeerd zijn wanneer u een grote aankoop maakt zoals die van zonnepanelen. Om te begrijpen waar zonnepanelen-enthousiasten het over hebben moet je onderstaande termen in grote lijnen begrijpen.

Wattpiek (Wp)

Is een meeteenheid voor de capaciteit van fotovoltaïsche cellen (zonnecel of zonnepaneel) om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Eén wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaardomstandigheden (STC, Standard Test Conditions). Deze standaard testcondities zijn:

  • sterkte van de invallende zonnestralen: een flux elektro-magnetische straling met een vermogen van 1000 W/m²;
  • richting van de invallende zonnestralen: loodrecht op de gepositioneerde cel;
  • zonnespectrum: genormaliseerd voor AM = 1,5. AM is air mass, luchtmassa, een maat voor de relatieve lengte van de lichtweg door de atmosfeer;
  • temperatuur van de zonnecel: 25 °C.

Het aantal Wattpiek van een paneel drukt dus uit hoeveel dit paneel opwekt onder standaard test condities en geeft daarmee een goede maatstaaf om het vermogen van panelen met elkaar te vergelijken. Bij het berekenen van de werkelijke opbrengst, gebruiken wij software om de standaardwaarde in Wp te combineren met het klimaat, de schaduwsituatie, hellingshoek en windrichting van de installatie. Ook houden we hierbij rekening met het gekozen type omvormer. Op deze wijze kunnen we u ook vertellen wat zonnepanelen voor u in de praktijk zullen betekenen.

Power optimizers en micro-omvormers (parallel werkend systeem) 

Zijn technische mogelijkheden om het opbrengstverlies door o.a. schaduwwerking te minimaliseren. Een normaal zonnepanelensysteem werkt met een serieschakeling waarbij net als bij kerstverlichting, alle panelen per dakvlak aan elkaar gekoppeld zijn. Op zich is dit een zeer efficiënte methode maar in situaties waarbij het regelmatig voorkomt dat enkele panelen in de schaduw liggen, is dit een onwenselijke situatie. Wanneer schaduw een belangrijke rol speelt kunt u er voor kiezen om deze te vermijden door minder panelen te leggen of door een systeem aan te schaffen met power optimizers of micro-omvormers. Er worden dan slimme regelwerkjes achter ieder paneel gemonteerd zodat het systeem niet per dakvlak maar per paneel geoptimaliseerd wordt. Bedenk hierbij wel dat meer techniek ook meer storingsgevoeligheid en een hogere aanschafprijs betekend dus neem alleen een parallelle schakeling wanneer noodzakelijk.

De term Monitoring wordt meestal gebruikt als aanduiding voor de app van de omvormerfabrikant waarmee u inzicht heeft in uw systeemprestaties. Bijna iedere omvormerfabrikant biedt tegenwoordig zo’n app. Daarnaast zijn er ook aanbieders van actieve monitoring zoals stichting Zonnegarant. Met actieve monitoring hoeft u zelf niet uw systeem in de gaten te houden maar gebeurd dit door een installateur of onafhankelijke partij. Bij Sunneroo adviseren wij om hier altijd voor te kiezen, het liefst door een onafhankelijke partij zodat u zorgeloos kunt genieten van uw zonnepanelen zonder na te hoeven denken over het al dan niet goed functioneren van uw systeem.

Hoeveel kan ik het beste opwekken, wat kosten zonnepanelen en hoeveel verdien ik daar dan mee?

Dit hangt af van uw doelstelling maar meestal word er uitgegaan van een opwekbehoefte die ongeveer gelijk is aan de totale elektriciteitsbehoefte van uw huishouden. Doordat u op deze manier de salderingssubsidie maximaal benut heeft u op deze manier relatief het hoogste financieel rendement. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh zult u met de huidige gemiddelde elektraprijs zo’n €800,- per jaar kunnen besparen met het zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Hierbij gaan we er van uit dat u beschikt over voldoende dakoppervlakte om zo’n 12 tot 14 zonnepanelen te installeren. Afhankelijk van hoe gunstig uw dak ligt en welke kwaliteit panelen u koopt, zal hiervoor een netto investering van zo’n vier tot zes duizend euro voor nodig zijn na aftrek van de btw. De btw krijgt u namelijk nog grotendeels terug van de belastingdienst. Meestal verdient u de investering dus binnen 7 jaar volledig terug waarna u nog vele jaren honderden euro’s per jaar zult besparen.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Normale zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee en nemen gedurende deze periode zo’n 10 tot 20% in hun vermogen. Meestal ontvangt u tussen de 10 en 15 jaar productgarantie van de zonnepanelenfabrikant. Is alleen het beste goed genoeg voor u? Dan kunt u kiezen voor onverwoestbare glas-glas panelen die nauwelijks vermogen verliezen en fors langer meegaan. Glas-glas panelen hebben meestal garanties van 30 tot zelfs 35 jaar. Houd wel rekening met een iets langere terugverdientijd vanwege de hogere aanschafprijs. De omvormer dient u waarschijnlijk iets eerder te vervangen. Zelfs de beste omvormers gaan niet langer dan 20-25 jaar mee. De best geteste omvormer-merken in 2018 waren volgens clean energy reviews: Solaredge, Solax, SMA, Fronius en Enphase. Deze 5 fabrikanten beschikken ook allen over een Nederlandstalige servicedesk zodat er bij storing snel en adequaat geholpen kan worden.

Wanneer zijn zonnepanelen wel of niet interessant?

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren in dermate gekelderd dat zonnepanelen zelfs bij een zeer laag eigen verbruik zonder enige subsidie al financieel interessanter zijn dat het geld op uw spaarrekening te laten staan. Bovendien draag je met de aanschaf van zonnepanelen bij aan een beter milieu voor toekomstige generaties. Wanneer u echter een grote boom zuidelijk van uw dak heeft staan die heel veel schaduw werpt hebben zonnepanelen niet veel zin. Ook dient uw dak in goede staat te verkeren en géén asbest aan de oppervlakte te hebben, anders is de montage simpelweg niet veilig te doen. Gelukkig kunnen hoge bomen vaak in goed overleg ingekort worden en zijn kennen wij goede dakdekkers die een oud dak weer tiptop in orde kunnen maken.

Is er subsidie beschikbaar voor zonnepanelen?

U kunt momenteel nog het grootste gedeelte van de betaalde btw op particuliere zonnepaneleninstallaties terugvorderen van de belastingdienst. Wanneer u bij Sunneroo de zonnepanelen aanschaft, wordt u bij dit hele traject professioneel begeleid door onze servicepartner Solar Fiscaal. 

Daarnaast zijn er vaak goedkope leningen beschikbaar gesteld door diverse gemeenten, provincies en het nationaal energiebespaarfonds. Het prettige van deze regelingen is doorgaans dat u géén terugverdientijd meer heeft omdat u géén eigen geld hoeft te investeren. U betaalt dan netjes uw financiering af, rechtstreeks uit de gerealiseerde besparing (LET OP: Geld lenen kost geld).

Rekenvoorbeeld 

Een gemiddelde installatie van 14 zonnepanelen van 300 Wp gefinancierd op 2% rente met een looptijd van 10 jaar o.v.b. de salderingsregeling en een elektraprijs van €0,23 per kWh:

Netto investering zonder financiering€4.800
Maandelijkse besparing op de energienota €68,-
Maandelijkse rente en aflossing€45,-

Ik wil graag zonnepanelen, wat nu? 

Wacht niet langer. Bij Sunneroo helpen wij u graag verder met eerlijk advies en een ontwerp op maat. Wij ontwerpen samen met u het beste systeem welke wij voor u vakkundig zullen installeren. Bovendien helpen wij u bij het terugvorderen van de btw en hebben wij een uitgebreide servicegarantie. Vraag een offerte aan en maak direct een afspraak voor een adviesgesprek bij u thuis.