Wattpiek vs. kilowattuur voor zonnepanelen, wat moet ik weten?

De aanschaf van zonnepanelen brengt veel informatie met zich mee wat voor u wellicht nog onbekend terrein is. Omdat het een grote investering is, is het wel van belang dat u zich hierin verdiept en beschikt over de nodige kennis. Twee termen die u vervolgens vast en zeker bekend voorkomen, zijn Wattpiek (Wp) en kilowattuur (kWh).

Wattpiek vs KwH zonnepanelen

Wat is het verschil tussen een Wattpiek en een kilowattuur?

Ondanks dat de termen kilowattuur en Wattpiek vaak door elkaar heen gebruikt worden, is de betekenis zeker niet hetzelfde. De vermogenseenheid Wp drukt het vermogen van een zonnepaneel uit onder standaard testcondities. De standaard testcondities (STC) zijn de omstandigheden waaronder het vermogen van een paneel gemeten wordt. Hierbij schijnt het licht loodrecht op de zonnecel met een vermogen van 1000 Watt/m2 en heeft de zonnecel een bedrijfstemperatuur van 25 graden celsius. Het Wattpiek vermogen van een zonnepaneel is het vermogen dat een zonnepaneel op enig moment opwekt onder deze standaard testcondities, het is dus een momentopname. De vermogenseenheid kilowattuur geeft aan hoe veel elektriciteit er daadwerkelijk wordt opgewekt of gebruikt.

Waar moet u op letten bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen?

Wanneer u gaat vergelijken op basis van Wattpiek, wordt het gestandaardiseerde vermogen vergeleken. Dit is dus een zeer betrouwbaar criterium om te beoordelen hoe efficiënt zonnepanelen zijn. Eenvoudig gezegd, hoe meer Wattpiek een zonnepaneel heeft per m2, hoe beter het zonnepaneel stroom zal produceren onder gelijkblijvende omstandigheden. Veel zonnepanelenkopers maken echter de fout bij het vergelijken om zich blind te staren op het voorgespiegelde aantal kilowatturen die worden opgewekt per jaar. Het probleem hierbij is, is dat veel zonnepanelenleveranciers dit nogal rooskleurig schatten zonder voldoende rekening te houden met omgevingsfactoren zoals de ligging t.o.v. het zuiden, de hellingshoek en schaduwwerking. Doordat deze omstandigheden voor uw dak ongeacht uw paneelkeuze hetzelfde zullen zijn, kunt u zuiverder vergelijken op basis van het aantal Wattpiek. Een vergelijking op basis van kWh kan helaas worden gemanipuleerd en is dus doorgaans onbetrouwbaar.  Bij Sunneroo vinden wij het belangrijk om een zo’n nauwkeurig mogelijke berekening te maken van de te verwachten opbrengst. Hiervoor maken we gebruik van geavanceerde software die nauwkeurig de schaduw- en oriëntatieverliezen kan berekenen op basis van big data (LIDAR 3D, AHN, BAG, KNMI). Onze voorspellingen kunnen desgewenst gegarandeerd worden via stichting Zonnegarant als onafhankelijke stichting.

Hoe weet je of een berekening in kWh klopt?

Op de website van Zonnegarant kun je verifiëren of een installateur officieel Zonnegarant Partnerinstallateur is en gecertificeerde berekeningen kan maken.  Zonnegarant biedt de optie om de voorspelde opbrengst van partnerinstallateurs grootendeels te garanderen tegen marktconforme energietarieven, dit kan alleen als de opbrengst berekend is aan de hand van nauwkeurige datasets.

Nog één keer in het kort..

Kortom, Wattpiek is een goede maat om het vermogen van zonnepanelen en zonnecellen met elkaar te vergelijken. Om een rendementsberekening te maken moet een kilowatt opbrengt bekend zijn waarbij rekening gehouden wordt met allerlei externe invloeden zoals schaduwwerking, u doet er goed aan om deze berekening uit te laten voeren door een door Zonnegarant gecertificeerd expert.

Geplaatst door Erik  Lefferts | 31 maart 2020