Solar marktupdate mei 2022

De vraag naar zonnepanelen en aanverwante producten blijft onverminderd hoog mede gedreven door de vooralsnog blijvend hoge energieprijzen. Hoewel het aanbod van zonnepanelen schaars blijft t.o.v. de aanhoudend hoge vraag, zorgt de verlichting van de lockdown in Shanghai er voor dat het zeetransport van goederen vanuit China weer langzaam op gang komt.

Ook duurt het momenteel langer om uw offerteverzoek in behandeling te nemen door de stortvloed aan aanvragen die we dagelijks binnen krijgen.

Wat betekent dit voor u als klant?

Nieuwe klanten dienen momenteel afhankelijk van de gekozen producten rekening te houden met een levertijd van 4 tot 12 maanden waar dit voor de ontplofte solarmarkt 6 tot 9 weken betrof. Hierbij kennen de zogeheten parallel geschakelde systemen met power optimizers een langere levertijd dan de reguliere systemen. Qua zonnepanelen verwachten we inmiddels een solide beschikbaarheid vanaf augustus maar houd rekening met stijgende prijzen. Het advies is dus om tijdig te bestellen om in de rij te gaan staan tegen gunstigere tarieven en levertijden dan wanneer men wacht met bestellen.

Heeft u reeds zonnepanelen besteld? Houdt er dan rekening mee dat veel eerder bevestigde leverdata door fabrikanten/importeurs/groothandels momenteel doorgaans niet gehaald worden en we mogelijk eerdere afspraken noodgewongen moeten doorschuiven. Als dit het geval is bij uw componenten zullen wij u hierover zo snel mogelijk informeren en een nieuwe voorspelde installatie/leverdatum met u afstemmen. Het komt voor dat u dit slechts enkele dagen voor de originele leverdatum zal horen omdat we normaliter werk(t)en met het “Just in Time” principe qua bevoorrading om tegen een zo scherp mogelijke prijs te kunnen leveren. We beseffen ons goed dat we u vragen om een stuk extra flexibiliteit in deze marktcondities en danken u bij voorbaat voor uw geduld. Hoewel een leverdatum dus voorlopig géén zekerheid bied, streven we ernaar om al onze klanten op een eerlijke volgorde te bedienen naargelang de juiste componenten bij ons beleverd worden.

Wat doet Sunneroo om te kunnen blijven leveren?

Als Sunneroo doen we inmiddels zaken met nagenoeg iedere significante groothandel/importeur binnen de EU om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige producten veilig te stellen voor onze klanten. Momenteel zijn er binnen de gehele EU geen voorraden meer van o.a. power optimizers en omvormers van goede kwaliteit. We kiezen er bewust voor om te blijven bij ons kwalitatief hoge assortiment tegen betaalbare prijzen en niet uit te wijken naar producten van middelmatige kwaliteit die nog wel leverbaar zijn. Om dit te kunnen doen blijven we werken met een smal hoogwaardig assortiment waar we inmiddels grote bestellingen hebben gedaan om zo te investeren in een extra grote voorraad zodra de leveringen weer op gang komen. Op deze wijze bent en blijft u bij Sunneroo verzekerd van de beste deal voor zonnepanelen.

Conclusie

Het investeren in zonnepanelen is en blijft mega interessant gedreven door hoge energieprijzen en daarmee hoge besparingen. Helaas moeten we er mee leren omgaan dat levertijden en prijzen voorlopig onvoorspelbaar blijven en dat u en wij hier verder geen versnelling in kunnen brengen. Het advies is om zo vroeg mogelijk een bestelling te plaatsen om verdere prijsstijgingen voor te zijn en daarna geduldig te wachten op belevering. Na uw bestelling kunt u ons helpen u te helpen door rustig in uw luie stoel te wachten op een datumvoorstel van onze planning. Onze Sunneroo’ers werken momenteel de klok rond om alle verzettingen in goede banen te leiden en iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
Bedankt voor uw klandizie en begrip.

Met zonnige groet,

Tom Lefferts
Algemeen Directeur