Solar marktupdate juni 2022

De vraag naar zonnepanelen en aanverwante producten blijft onverminderd hoog mede gedreven door de hoge energieprijzen. Schaarste en inflatie in de grondstoffenmarkt zorgen er daarnaast voor dat de prijzen voor zonnepanelen de komende tijd nog hoog zullen blijven en waarschijnlijk nog door blijven stijgen. Ook blijven de productie van omvormers en aanverwante apparatuur nog achter bij de wereldwijde vraag waardoor hier de levertijden lang en de prijzen hoog blijven.

Gelukkig zorgt het – na maanden van lockdown – weer opgengaan van Shanghai ervoor dat er weer meer zonnepanelen beschikbaar komen voor de Europese markt. De komende weken zal het enorm druk zijn met het lossen en overslaan van zeecontainers in de havens van Rotterdam en Antwerpen waardoor het nog enkele weken zal duren voordat de zonnepanelen bij de groothandels en installateurs aankomen maar verlichting is dus nabij. Houd er daarnaast rekening mee dat er tevens een lange wachtrij voor de installatieploegen kan ontstaan wanneer erg veel artikelen tegelijk binnenkomen.

De wereldproductie van zonnepanelen, omvormers en optimizers doet ondertussen haar uiterste best om zoveel mogelijk te produceren om in ieder geval deels te kunnen voldoen aan de immense vraag. Hierbij zal het inschalen en opschalen van productie voorlopig blijvend gehinderd worden door tekorten aan chips en andere grondstoffen.  De beschikbaarheid van omvormers is hierbij momenteel beperkter dan de beschikbaarheid aan zonnepanelen.

Ook duurt het momenteel langer om uw offerteverzoek in behandeling te nemen door de stortvloed aan aanvragen die we dagelijks binnen krijgen.

Wat betekent dit voor u als klant?

Nieuwe klanten dienen momenteel afhankelijk van de gekozen producten rekening te houden met een levertijd van 4 tot 6 maanden op het omvormersysteem waarma de montage ingepland zal worden. Qua zonnepanelen verwachten we inmiddels over enkele weken een solide beschikbaarheid vanaf Juli van onze volledige zwarte Denim 410 Wattpiek, glas glas, bi-facial zonnepanelen. Om teleurstellingen te voorkomen plannen we nieuwe orders pas in voor montage nadat uw omvormersysteem geleverd is. Houd dus rekening met een effectieve levertijd van 6 tot 9 maanden.
Het advies is om tijdig te bestellen om volgend jaar lekker te kunnen profiteren van een lagere of zelf positieve energierekening.
Heeft u reeds zonnepanelen besteld? Houdt er dan rekening mee dat veel eerder bevestigde leverdata voor omvormers en optimizers nog verschuiven waardoor reeds lang geplande installaties hergepland moeten worden. Als dit het geval is voor u, zullen wij u hierover zo snel mogelijk informeren en een nieuwe voorspelde installatie/leverdatum met u afstemmen. Het komt voor dat u dit slechts enkele dagen voor de originele leverdatum zal horen omdat we tot en met april dit jaar werkten met het “Just in Time” principe qua bevoorrading. We beseffen ons goed dat we u vragen om een stuk extra flexibiliteit in deze marktcondities en danken u bij voorbaat voor uw geduld. Hoewel een leverdatum dus voorlopig géén zekerheid bied, streven we ernaar om al onze klanten op een eerlijke volgorde te bedienen naargelang de juiste componenten bij ons beleverd worden.

Wat doet Sunneroo om te kunnen blijven leveren?

Als Sunneroo doen we inmiddels zaken met nagenoeg iedere significante groothandel/importeur binnen de EU om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige producten veilig te stellen voor onze klanten. Momenteel zijn er binnen de gehele EU geen voorraden meer van o.a. power optimizers en omvormers van goede kwaliteit. We kiezen er bewust voor om te blijven bij ons kwalitatief hoge assortiment tegen betaalbare prijzen en niet uit te wijken naar producten van middelmatige kwaliteit die nog wel leverbaar zijn. Om dit te kunnen doen blijven we werken met een smal hoogwaardig assortiment zonnepanelen waar we inmiddels grote bestellingen hebben gedaan om zo te investeren in een extra grote voorraad zodra de leveringen weer op gang komen. Qua omvormers en optimizers blijft het advies om voorlopig simpelweg zo snel mogelijk in de rij te gaan staan en wachten op toelevering. Op deze wijze bent en blijft u bij Sunneroo verzekerd van de beste deal voor zonnepanelen.

Met zonnige groet,

Tom Lefferts

Algemeen Directeur