Solar marktupdate april 2022

De vraag naar zonnepanelen en aanverwante producten was al hoog, en neemt nu nog sneller toe door de fors gestegen energieprijzen. Het versnellen van de energietransitie is in veel landen door de oorlog in Oekraïne hoog op de agenda gekomen terwijl de reeds bestaande tekorten in de grondstoffen en halffabricaten (chips, silicium, koper, aluminium, staal & glas) steeds groter worden. Daar bovenop is de hoofdstad van de handel in de zonnepanelen branche begin april in een corona lockdown gegaan waardoor er een groot deel van de export opgeschort is. Leveranciers van zonnepanelen, zonnepaneel-, omvormer en optimizer fabrikanten doen wat ze kunnen om te voldoen aan de enorme vraag door maar vragen geduld vanuit de markt. We komen er echter niet onderuit dat de inkoopprijzen de komende tijd verder zullen stijgen en de levertijden zullen oplopen.

Ook duurt het momenteel langer om uw offerteverzoek in behandeling te nemen door de stortvloed aan aanvragen die we dagelijks binnen krijgen.

Wat betekent dit voor u als klant?

Nieuwe klanten dienen momenteel afhankelijk van de gekozen producten rekening te houden met een levertijd van 6 tot 9 maanden waar dit voor de ontplofte energiemarkt 6 tot 9 weken betrof. Heeft u reeds zonnepanelen besteld? Houd er dan rekening mee dat veel eerder bevestigde leverdata door fabrikanten/importeurs/groothandels niet gehaald kunnen worden en soms enkele maanden doorschuiven. Als dit het geval is bij uw componenten zullen wij u hierover zo snel mogelijk informeren en een nieuwe voorspelde installatie/leverdatum met u afstemmen. Het komt voor dat u dit slechts enkele dagen voor de originele leverdatum zal horen omdat we normaliter werk(t)en met het “Just in Time” principe qua bevoorrading om tegen een zo scherp mogelijke prijs te kunnen leveren. We beseffen ons goed dat we u vragen om een stuk extra flexibiliteit in deze marktcondities en danken u bij voorbaat voor uw geduld. Hoewel een leverdatum dus voorlopig géén zekerheid biedt, streven we ernaar om al onze klanten op een eerlijke volgorde te bedienen naargelang de juiste componenten bij ons beleverd worden.

Wat doet Sunneroo om te kunnen blijven leveren?

Als Sunneroo doen we inmiddels zaken met nagenoeg iedere significante groothandel/importeur binnen de EU om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige producten veilig te stellen voor onze klanten. Momenteel zijn er binnen de gehele EU nagenoeg geen voorraden meer van o.a. glas-glas zonnepanelen, power optimizers en omvormers van goede kwaliteit. We kiezen ervoor om te blijven bij kwalitatief hoogwaardige producten tegen betaalbare prijzen en niet uit te wijken naar producten van middelmatige kwaliteit die nog wel leverbaar zijn. Om dit te kunnen doen blijven we werken met een compact & hoogwaardig assortiment waarvan we inmiddels grote bestellingen in voorloop hebben staan om zo te investeren in een extra grote voorraad zodra de leveringen weer op gang komen.

Is er een mogelijkheid om uit te wijken naar een alternatief?

Helaas is de schaarste niet een probleem van enkele fabrikanten, groothandels en installateurs maar over de gehele branche in de EU. Uitwijken naar een alternatief geeft dus geen snellere levertijd en zorgt in veel gevallen door de gestegen prijzen alleen maar voor een duurdere offerte. Realistisch gezien is het dus verstandig om te wachten omdat er geen deugdelijke en betaalbare alternatieven voor handen zijn.

Conclusie

Het investeren in zonnepanelen is en blijft mega interessant gedreven door hoge energieprijzen en daarmee hoge besparingen. Helaas moeten we er mee leren omgaan dat levertijden en prijzen voorlopig onvoorspelbaar blijven en dat u en wij hier verder geen versnelling in kunnen brengen. Het advies is om zo vroeg mogelijk een bestelling te plaatsen om verdere prijsstijgingen voor te zijn en daarna geduldig te wachten op belevering. Na uw bestelling kunt u ons helpen u te helpen door rustig in uw luie stoel te wachten op een datumvoorstel van onze planning. Onze Sunneroo’ers werken momenteel de klok rond om alle verzettingen in goede banen te leiden en iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
Bedankt voor uw klandizie en begrip.

Met zonnige groet,

Tom Lefferts
Algemeen Directeur