N-TYPE met Topcon de nieuwe standaard?

De meeste PV-installateurs zijn bekend met de diverse types zonnecellen. Aangezien er steeds meer TOPCon zonnepanelen op de markt zijn gekomen, willen wij graag wat dieper ingaan op deze nieuwe type cellen. Wat zijn de verschillen en waarom zal dit de nieuwe standaard gaan worden in de zonne-energiesector door de grootste fabrikanten? We vertellen je graag meer.
Een zonnecel is opgebouwd uit verschillende lagen. Voor iedere laag worden andere materialen gebruikt, waaronder silicium. Afhankelijk van het materiaal zijn deze halfgeleiders positief (P-type) of negatief (N-type) geladen.

Het voornaamste verschil tussen de P-type en N-type cellen zit in de degradatie van de panelen, ook wel LID (Light Induced Degradation) genoemd.

Zonnecellen bestaande uit N-type silicium cellen blijken minder snel te degraderen dan P-type cellen. Iets wat je terugziet in de garantievoorwaarden van de cellen en de daadwerkelijke degradatie op de lange termijn, hierin staat de ontwikkeling zeker niet stil.
Sinds enkele jaren wordt TOPCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) aangeboden in combinatie met N-type panelen. Deze technologie kwam voorheen veel voor bij hele kostbare high-end panelen, maar dringt nu door bij panelen in een meer betaalbaar segment.
Wat een TOPCon cel bijzonder maakt is zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Door deze laagjes worden de verliezen aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen en daarmee ook van de zonnepanelen.

De verschillen tussen N-type PERT en TOPCon

De bekende N-type met PERT cellen lijken veel op de N-Type met TOPCon cellen, maar zijn toch verschillend. Er wordt namelijk een extra ultradunne silicium laag (SiO 2) en een gedoteerde poly-Si-laag toegevoegd aan het productie proces. Door de extra silicium laag blijven de panelen iets koeler, waardoor ze ook beter presenteren in warme omstandigheden. Je ziet daarom ook dat de degradatiecijfers ten opzichte van de N-type en P-type panelen gunstiger worden. De Nederlandse panelenfabrikant Denim geeft op zijn glas-glas panelen zelfs een vermogensgarantie van 85,4% na 35 jaar.

Verwachting voor 2023

De productielijnen die nodig zijn voor de productie van deze cellen zijn eenvoudig aan te passen, waardoor het toepassen van deze nieuwe techniek kostentechnisch laag blijft. Voor 2023 wordt verwacht dat N-type met TOPCon de standaard gaat worden. Ons meest verkochte merk, Denim Solar richt zich nu op de inkoop van dit type cellen. In ons assortiment gaan we vanaf Juli 2023 aan de slag met de extreem robuuste en efficiente Glas-Glas, Bifaciale TOPCon panelen vanaf 420Wp en hoger richting de toekomst. De efficiëntie van de panelen stijgt daarmee naar +/- 22%, maar in theorie kan een TOPCon cel tot wel 28% halen. De 3 grootste zonnecelfabrikanten hebben enkele miljarden in de bouw van nieuwe zonnecelfabrieken geïnvesteerd. Deze drie fabrikanten verwachten gezamenlijk voor meer dan 43GW aan TOPCon cellen te gaan leveren per jaar.