De zin en onzin van het SGZE
Onze zonnepanelenadviseurs krijgen vaak de vraag of wij aangesloten zijn bij het SGZE. Er wordt vaak geschermd met het SGZE door de installateurs die dit aanbieden en sinds kort zijn er zelfs reclame’s van het SGZE te zien op televisie. Het lijkt aantrekkelijk voor de consument om te kiezen voor een installateur die aangesloten is bij dit fonds maar wat biedt het SGZE nu eigenlijk echt? Bij Sunneroo zijn wij op onderzoek gegaan naar de zin en onzin van het SGZE waarbij wij het volgende hebben gevonden.
Wie is het SGZE?
SGZE is opgericht in 2014 door enkele installateurs van zonnepanelen. Sinds 2014 hebben zich 18 (stand mei 2019) van de in totaal 1900 zonnepanelen installateurs in Nederland aangesloten bij SGZE. De stichting heeft geen telefoonnummer en geen vestigingsadres, enkel een algemeen e-mailadres en een postbusadres. Wij vinden dat een fonds dat zekerheid moet bieden voor consumenten op zijn minst telefonisch bereikbaar dient te zijn.
Wat betekent het SGZE voor aangesloten installateurs?
In principe kan iedere installateur zich aanmelden als lid van het SGZE, er worden geen strenge eisen gesteld. Het SGZE eist wel dat de aangesloten installateurs €100,- per verkochte installatie aan hen afdragen en dat zij actief reclame maken voor het SGZE door onder andere het voeren van het logo. Waar de contributie van honderd euro aan uit wordt gegeven is onduidelijk.
Welke waarde heeft het SGZE voor consumenten die zonnepanelen aanschaffen?
Aanbetalingsgarantie: Het SGZE staat garant voor 30% (met een maximum van €3000,-) van een eventuele aanbetaling mocht de installateur tussentijds failliet gaan. Bij Sunneroo betaalt u pas bij levering van uw materialen zodat u géén aanbetalingsrisico loopt. Op deze wijze bieden wij meer zekerheid dan de garantie van het SGZE.
Garantie op uitvoering van de opdracht: SGZE garandeert de uitvoering van de opdracht mocht de aangesloten installateur ophouden te bestaan. De vraag is of dit een pluspunt genoemd mag worden gezien het SGZE de nieuwe installateur aanwijst en deze niet verplicht is dezelfde leveringsvoorwaarden aan te houden.
Fabrieksgarantie: SGZE helpt u met het vinden van een nieuwe installateur die de fabrieksgaranties afhandelt mocht de aangesloten installateur failliet gaan. Bij Sunneroo werken wij uitsluitend met fabrikanten die een lokale vertegenwoordiging hebben in Nederland en die uitstekend bereikbaar zijn voor u. Het vervangen van een defect onderdeel zal dan ook door de fabrikant worden uitgevoerd mochten wij er niet meer zijn.
Geschillencomissie: Als u een geschil heeft met een installateur die is aangesloten bij het SGZE kunt u beroep doen op de geschillencomissie van het SGZE. Hierbij moet u dan wel een klachtenformulier (is niet te vinden op hun website), de koopovereenkomst, de orderbevestiging, de garantieafspraken, alle communicatie rondom de klacht en het SGZE certificaat toevoegen. Bovendien is het de vraag of een stichting die word geleid door enkel de aangesloten installateurs, onafhankelijk geschillen kan beslechten.
Is het zinvol om te kiezen voor het SGZE?
Bij Sunneroo hebben wij besloten om ons niet aan te sluiten bij het SGZE. Wij zien het SGZE eerder als een marketingstunt die handig inspeelt op het (on)zekerheidsgevoel van consumenten dan als serieuze toevoeging op ons servicepakket. Bij Sunneroo zorgen wij ervoor dat we met uitgebreide service, eerlijke voorwaarden en kwalitatief hoogwaardige producten onze klanten kunnen voorzien van een mooi aanbod met voldoende zekerheid. Wilt u ook profiteren van een forse besparing op uw energierekening met Sunneroo zonnepanelen? Vraag hier uw offerte aan