De voordelen van optimalisatie met power optimizers ten opzichte van de inzet van micro omvormers

Als je op zoek bent naar een omvormersysteem voor zonnepanelen, is de kans groot dat je de termen “power optimizers" en “micro-omvormers" hebt gehoord. Beide systemen worden gebruikt om de energieproductie van zonnepanelen te optimaliseren, maar ze werken op verschillende manieren. In dit artikel zullen we ons richten op de voordelen van power optimizers ten opzichte van micro-omvormers.

Wat zijn power optimizers?

Power optimizers zijn kleine apparaten die op de achterkant van elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. Ze optimaliseren de energieproductie van het paneel door de DC-stroom die het paneel produceert te optimaliseren voordat deze naar de omvormer gaat. Power optimizers kunnen individuele panelen bewaken en het rendement ervan optimaliseren, ongeacht de schaduwval op het paneel. SolarEdge is een voorbeeld van een bedrijf dat power optimizers aanbiedt als onderdeel van hun omvormersysteem.

Wat zijn micro-omvormers?

Micro-omvormers worden daarentegen op het paneel zelf geïnstalleerd en converteren de DC-stroom die door het paneel wordt geproduceerd naar AC-stroom. Dit betekent dat elke zonnepaneel in een zonnepaneelsysteem een eigen omvormer heeft. Enphase is een voorbeeld van een bedrijf dat micro-omvormers aanbiedt als onderdeel van hun omvormersysteem.

Voordelen van power optimizers ten opzichte van micro-omvormers

Kosten
Een van de belangrijkste voordelen van power optimizers ten opzichte van micro-omvormers is de kosten. Power optimizers zijn over het algemeen goedkoper dan micro-omvormers, omdat er minder omvormers nodig zijn om een zonnepaneelsysteem te installeren. Dit kan vooral gunstig zijn als je van plan bent om een groot zonnepaneelsysteem te installeren.

Efficiëntie
Power optimizers zijn over het algemeen efficiënter dan micro-omvormers. Dit komt doordat micro-omvormers een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken om te functioneren, terwijl power optimizers alleen energie gebruiken om de DC-stroom te optimaliseren. Dit betekent dat een zonnepaneelsysteem met power optimizers over het algemeen meer energie produceert dan een zonnepaneelsysteem met micro-omvormers.

Betrouwbaarheid
Power optimizers hebben ook een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid. Omdat er minder omvormers nodig zijn, is de kans op storingen in het systeem kleiner. Power optimizers worden vaak geleverd met een garantie van 25 jaar of meer, wat de eigenaar extra gemoedsrust geeft.

Monitoring
Power optimizers bieden de mogelijkheid om de prestaties van elk zonnepaneel individueel te monitoren zodat je er zeker van kunt zijn dat ieder paneel optimaal presteert.

Veiligheid
Wanneer men op het dak werkzaamheden moet verrichten in de toekomst, maak je met power optimizers met 1 druk op de knop het hele systeem spanningsloos zodat je geen risico loopt op het krijgen van een schok bij het werken op het dak.

Conclusie

Bij Sunneroo kiezen we er voor om met power optimizers te werken in situaties waar afzonderlijke optimalisatie van de panelen een belangrijk item is. Hierbij kun je denken aan gedeeltelijke beschaduwing door bijvoorbeeld een boom die voor het dak staat en op bepaalde momenten deels de zon weg neemt. Mocht je de meerprijs ten opzichte van een traditioneel omvormersysteem acceptabel vinden, kunt u ook voor power optimizers kiezen vanwege de voordelen op gebied van monitoring en veiligheid.