Afbouwpad salderingsregeling en minimumvergoeding voor teruggeleverde stroom eindelijk duidelijk
Reeds in oktober 2019 diende minister Wiebes een wetsvoorstel in om duidelijkheid te scheppen in wijze waarop de salderingsregeling zal verdwijnen om zo investeringszekerheid te bieden aan huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. Na een uitgebreide internetconsultatie heeft dit wetsvoorstel vorm gekregen: Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen. (bron: Solar Magazine, 30-3-2020)
Hoe werkt salderen, en hoe zit het met de terugleververgoeding?
Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft, wekt u zelf elektriciteit op. Van deze elektriciteit zal een gedeelte direct in uw huishouden verbruikt worden, dit noemen wij: ‘het direct eigen verbruik’. Omdat zonnepanelen niet altijd gelijktijdig energie opwekken met uw energiebehoefte, bijvoorbeeld als u in de zomer op vakantie bent en bijna alle apparaten uit staan, levert u praktisch altijd stroom terug aan het net. Dit noemen wij in vaktermen: ‘invoeding’ of ‘teruglevering’. Voor het terugleveren van (overtollige) energie ontvangt u van de energiemaatschappij een vaste vergoeding. Deze vergoeding is doorgaans gelijk aan het kale leveringstarief dat u betaalt voor afname van uw energie. Dit is het tarief exclusief belastingopslagen zoals de energiebelasting en opslag duurzame energie. Enkele, met name 100% duurzame energiemaatschappijen betalen zelfs iets meer voor teruggeleverde energie. In de praktijk ontvangt u tussen de 5 en 12 cent incl. btw voor een teruggeleverd kWh afhankelijk van uw energieleverancier. Met het definitieve wetsvoorstel van minister Wiebes wordt hierin reeds voorzien in een stuk zekerheid door energiemaatschappijen te verplichten minimaal 80% van het kale leveringstarief te vergoeden voor teruggeleverde energie. Door marktwerking ligt dit percentage doorgaans dus zelfs een stuk hoger.
Sinds 2004 bestaat er een subsidieregeling op teruglevering van o.a. zonnestroom in de vorm van de salderingsregeling. Die subsidie houdt in dat consumenten en kleinverbruikers de kilowatturen die zij terugleveren aan het net, op jaarbasis mogen aftrekken van de kilowatturen die zij op een ander moment verbruiken. Op deze manier verdienen de huidige (2020) zonnepanelenbezitters meer dan 5 tot 12 cent per teruggeleverd kilowattuur omdat zij ook de energiebelastingen mogen aftrekken voor teruglevering. Hierdoor verdienen zij nu maar liefst 19 tot 24 cent per teruggeleverd kWh (prijspeil 2020). De werking van salderen en terugleveren wordt eenvoudig en visueel uitgelegd in onderstaande video:
Afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling is ooit bedacht om de terugverdientijd van zonnepanelen terug te brengen naar een acceptabele periode van 7 tot 10 jaar. Gezien zonnepanelen doorgaans tientallen jaren mee gaan is dit voor de meeste mensen voldoende om zonnepanelen aan te grijpen als een zeer lucratieve investering. Door de enorme populariteit van zonnepanelen hebben ontzettend veel Nederlanders inmiddels zonnepanelen op hun dak en maken zij gebruik van de salderingsregeling. Inmiddels is sinds 2004 is de aanschafprijs van zonnepanelen sterk gedaald en is de vrije marktprijs voor elektriciteit aardig gestegen. Hierdoor is de terugverdientijd o.b.v. de salderingsregeling voor veel zonnepaneleninstallaties gedaald naar 4 tot 8 jaar. Hierop heeft de overheid besloten om de huidige subsidie geleidelijk af te bouwen met het oogpunt op een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar voor nieuwe zonnepanelenbezitters. Dit gaan zij doen door vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder te laten salderen van de teruggeleverde stroom tot aan 2031. De verwachting is dat vanaf 2031 geen salderingssubsidie meer nodig is om een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar te behalen en de salderingsregeling als geheel wordt afgeschaft. Het oogpunt van deze geleidelijke afbouw is een relatief gelijkblijvende terugverdientijd terwijl de investering in zonnepanelen minder afhankelijk wordt van overheidssubsidie.
Slim omgaan met energie
Na 2023 wordt het met de afbouw van de salderingsregeling steeds lucratiever om ook decentraal uw energie op te slaan in bijvoorbeeld thuisaccu’s of om overdag overtollige energie te gebruiken om uw elektrische auto mee aan te drijven. Ook is het straks interessanter om energieslurpende apparatuur zoveel mogelijk overdag te gebruiken. Bij Sunneroo sorteren wij hier reeds op voor door nauw samen te werken met partners die hier in innoveren. Zo kunnen wij vanaf heden al EV laadoplossingen integreren met omvormers van Solaredge en plaatsen we reeds complete off-grid systemen van Victron Energy in Caribisch Nederland. Zodra het interessant wordt om gebruik te maken van decentrale opslag zullen wij onze klanten hierin ook proactief informeren. We hopen op deze wijze u te mogen begeleiden van de spannende maar vooral leuke duurzame transitie die we samen door mogen maken.
Geplaatst door Erik Lefferts | 31 maart 2020