Zakelijke subsidie bij aanschaf zonnepanelen

Steeds meer bedrijven investeren in zonnepanelen: in 2018 lieten bedrijven ongeveer 900 megawatt aan zonnepanelen plaatsen. Subsidie op zonnepanelen blijft echter altijd welkom. Van welke subsidies en financiële voordelen kunnen bedrijven gebruik maken in de overstap naar zonne-energie? Wij hebben het overzicht gemaakt.

Zon SDE+ (aansluiting groter dan 3x80A)

Heeft u een grootzakelijke aansluiting van meer dan 3x80A of bent u bereidt te investeren in het aanleggen daarvan? Dan komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de SDE+ subsidie. Deze subsidie is een subsidie op opgewekte stroom. Middels deze subsidie, kunnen bedrijven 15 jaar lang een soort garantietarief krijgen voor zelf opgewekte stroom. Zo is het mogelijk om bijna risicoloos te investeren in zonnestroom. De SDE+-subsidie is beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen, in twee categorieën:

  • Zonne-energieprojecten met een vermogen dat hoger ligt dan 15 kilowattpiek en lager dan 1 megawattpiek;
  • Zonne-energieprojecten met een vermogen dat hoger ligt dan 1 megawattpiek.

De twee verschillende categorieën zijn in het leven geroepen omdat grotere systemen relatief goedkoper te realiseren zijn. Daarom is voor projecten boven de 1 megawattpiek een lager basisbedrag is berekend. Ook de basisenergieprijs en het correctiebedrag zijn anders in de twee categorieën. Voor beide categorieën geldt dat de zonnestroom-installatie moet worden aangesloten op een grootverbruikersaansluiting, anders komt hij niet in aanmerking voor subsidie. Ook moet er bij projecten van meer dan 500 kilowattpiek een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waaruit blijkt dat de eventuele financiering, vergunningen en bouwkundige  staat van het object in orde zijn. De SDE+ subsidie wordt doorgaans toegekend middels een half jaarlijkse inschrijfronde.

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor zonnepanelen (aansluiting tot 3x80A)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is in het leven geroepen voor bedrijven, verenigingen en stichtingen die willen investeren in duurzame energie. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) levert deze regeling gemiddeld een besparing op van 11 procent van het aanschafbedrag. Bedrijven kunnen namelijk 45 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst waardoor een direct belastingvoordeel ontstaat.

Ondernemers kunnen profiteren van de EIA wanneer ze investeren in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst van het RVO staat en wanneer het investeringsbedrag minimaal € 2.500 is. Zonnepanelen vallen onder deze regeling, maar ook oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld energie-efficiëntie en duurzame warmte. In totaal staan er 159 investeringen op de Energielijst. De energielijst wordt jaarlijks opnieuw uitgebracht. Voor zonnepanelen geld een minimaal te installeren vermogen van 25.000 Wp, dit zijn zo’n 80 zonnepanelen. De EIA kan overigens ook toegepast worden op kosten die gerelateerd zijn aan een zonnepanelenproject zoals het verzwaren van een aansluiting op het elektriciteitsnet.

Heeft uw bedrijf interesse in verduurzaming met zonnepanelen en hulp van deze subsidies?

Vul ons contactformulier in en onze adviseurs komen graag bij u langs.