Solar marktupdate Q3 2022

De toelevering van zonnepanelen en aanverwante producten naar Europa blijft voorlopig onder druk staan. Dit wordt mede gedreven doordat naast de eerdere extreme stijging van de Europese vraag, nu ook de binnenlandse vraag vanuit China en andere Aziatische landen fors gestegen is. Nu de zonnepanelen zelf steeds beter te krijgen zijn, is er een nieuwe uitdaging ontstaan doordat er onvoldoende bevestigingsmaterialen beschikbaar zijn in de markt om alle installateurs te kunnen voorzien. Doordat we tijdig groot ingekocht hebben hopen we deze periode van schaarste te kunnen overbruggen maar houden de situatie nauw in de gaten.

Wij blijven ook op zoek naar mogelijkheden om de markt te kunnen blijven voorzien van kwalitatief goede zonnepaneleninstallaties. Zo komen via onze leveranciers de zonnepanelen soms per trein, en de omvormers zelfs per luchtvracht binnen. Hierdoor kunnen we momenteel klanten zelf soms positief verassen met een eerdere levering dan oorspronkelijk verwacht. Tevens hebben we nu eindelijk zicht op een goede toelevering van Huawei power optimizers vanaf eind augustus. Goed nieuws voor klanten die al zeer lang wachten want de optimizers die we voor u besteld hebben zullen nu ongeveer de havens in China verlaten.

Levertijd indicaties

Nieuwe klanten dienen momenteel afhankelijk van de gekozen producten rekening te houden met een levertijd van 6 tot 9 maanden op het omvormersysteem waarna de montage ingepland zal worden. Hierbij hebben de omvormersystemen van Growatt en Huawei een levertijdindicatie van enkele maanden waar de omvormersystemen van het merk SolarEdge de langste en onzekerste levertijden hebben. Qua zonnepanelen hebben we inmiddels een solide beschikbaarheid van ons vlaggenschip, het volledige zwarte Denim 410 Wattpiek, glas glas, bifacial zonnepaneel. Om veel verzettingen te voorkomen nemen we contact op met nieuwe klanten nadat het omvormersysteem beleverd is.
Heeft u nog geen zonnepanelen? Bestel dan snel om een goede kans te maken uw zonnepanelen op het dak te hebben voor het voorjaar van 2023.

Met zonnige groet,

Tom Lefferts
Algemeen Directeur