Kleurverschil in zonnepanelen: Wat moet je weten?
Zonnepanelen zijn producten van natuurlijke materialen, wat kleurverschillen in de panelen kan veroorzaken. Deze verschillen kunnen ontstaan tijdens het productieproces, maar ook na installatie kunnen er kleine veranderingen in de kleur optreden. Hier volgt een uitleg over hoe deze kleurverschillen ontstaan en welke impact ze (niet) hebben op de prestaties van de panelen.
Natuurlijke materialen, unieke panelen
Het silicium, een hoofdbestanddeel van zonnecellen, wordt uit zand gewonnen onder hoge temperaturen. Hieruit worden blokken gecreëerd, waarvan dunne plakken of 'wafers' worden gesneden. Elke wafer heeft door dit proces een unieke moleculaire samenstelling. Uit deze wafers worden met een laser de zonnecellen zelf gesneden, waardoor geen twee zonnecellen identiek zijn.
Na het snijproces worden de zonnecellen gelamineerd en in een frame geplaatst, wat resulteert in een zonnepaneel. Omdat elk paneel uit unieke cellen bestaat, kunnen er tintverschillen tussen de panelen ontstaan. Bij monokristallijne zonnecellen zal de kleur in de praktijk variëren tussen diep zwart en donker blauw.
Optische verschillen door anti-reflecterende en zelf reinigende nano-coating
De meeste kwalitatieve zonnepanelen worden af fabriek voorzien van een coating over het glas die er voor zorgt dat vuil zich moeilijker kan hechten aan de zonnepanelen en dat de zonnepanelen minder licht reflecteren om hinder voor o.a. luchtvaart te voorkomen. Deze coating is vaak niet 100% gelijk verdeeld over het zonnepaneel waardoor bij diverse kijkhoeken een paneel anders kan ogen. Je ziet vaak van dichtbij hiervan niets wanneer je loodrecht op het paneel kijkt. Dit is geen reden om zorgen te maken daar deze coating zich naar verloop van tijd en onder invloed van weersomstandigheden zoals regen egaal zal verdelen en zich zet op het glas.
Kleurverandering na verloop van tijd
Zwarte zonnecellen kunnen na verloop van tijd en blootstelling aan de weersomstandigheden enigszins van kleur veranderen. In sommige gevallen kunnen de panelen lichter worden, waardoor er kleurverschillen tussen de cellen of tussen verschillende panelen kunnen ontstaan. Vaak trekt deze verkleuring na verloop van tijd weer weg, maar soms zijn de verschillen permanent.
Geen Impact op prestaties
Belangrijk om te weten is dat kleurverschillen in zonnepanelen geen invloed hebben op het rendement of de prestaties van de panelen. De panelen zullen evenveel energie produceren, ongeacht de kleur of eventuele verkleuring. Kleurverschillen zijn puur esthetisch en hebben geen impact op de functionaliteit van de panelen.
Handelingen en voorzichtigheid bij reiniging
Het is afgeraden om zonnepanelen te reinigen met schoonmaakmiddelen, omdat deze middelen de coating van de panelen kunnen aantasten. Als je vragen of twijfels hebt over de kleur of het uiterlijk van je panelen, maak dan foto’s uit diverse kijkhoeken bij voorkeur van dichtbij en neem contact op met onze klantenservice zodat zij met hulp van onze technisch specialisten en eventueel die van de panelenfabrikant kunnen beoordelen of er reden is tot zorg. Voor vragen over andere problemen, zoals delaminatie, interne corrosie, hotspots of barsten, die wel impact kunnen hebben op de prestaties van de panelen, kun je uiteraard ook met ons contact opnemen.
Conclusie
Kleurverschillen in zonnepanelen zijn normaal en onvermijdelijk door het gebruik van natuurlijke materialen en het productieproces. Deze verschillen hebben doorgaans geen invloed op het rendement van de panelen en zijn vooral een kwestie van esthetiek. Voor vragen of zorgen over de kleur van je panelen, aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice.