Hoe bepaal je het rendement van Zonnepanelen: Sunneroo helpt je op gang.
Het op je dak leggen van Sunneroo-zonnepanelen staat gelijk aan het planten van een flink aantal bomen voor een duurzamere toekomst. Maar, net zoals bij elke duurzame stap, wil je weten: wat is mijn opbrengst? Welk voordeel haal ik uit mijn investering? Hier duiken we dieper in het rendement van zonnepanelen en hoe dit zich vertaalt naar een glansrijke toekomst voor je energierekening en de planeet.
Hoe werkt de tabel van Hespul
Je zonnepanelen zijn net zoals een wijngaard: de opbrengst varieert afhankelijk van meerdere variabelen. Denk aan het soort paneel, de plaatsing en de hoek ten opzichte van de zon. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: glas-folie, glas-glas en bifaciale zonnepanelen met iedere ook nog eens verschillende mogelijkheden qua gebruikte zonnecel-soorten.
De ligging en hoek van je panelen, samen met zonuren en weersomstandigheden, spelen een sleutelrol in hun prestaties. In deze wirwar van factoren komt de tabel van Hespul als gids. Het helpt je om de instralingsfactor te berekenen – een maatstaf voor de zonne-energie die je panelen daadwerkelijk ontvangen. Deze tabel kijkt naar de hoek en richting van je panelen, dus of ze nu oostelijk, zuidelijk of westelijk staan. En vergeet niet bij de keuze waar ze te leggen speelt schaduw de allerbelangrijkste rol.
Plat dak in oostelijke en westelijke richting t.o.v. zuidelijke richting
Een plat dak georiënteerd op het oosten en westen heeft verschillende voordelen ten opzichte van een zuidelijk georiënteerd plat dak, met name in de context van zonne-energieproductie. Hier zijn enkele van de voordelen, uitgewerkt:
Meer vermogen per vierkante meter
Een plat dak dat oost-west is georiënteerd kan over het algemeen meer zonnepanelen op een beperkte oppervlakte plaatsen in vergelijking met een zuidelijk georiënteerd dak. Dit komt doordat de zon gedurende de dag zowel aan de oostkant als aan de westkant van het dak schijnt, waardoor de panelen gedurende een langere periode zonlicht kunnen opvangen.
Minder ballast op je dak
Omdat je minder zonnepanelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie te genereren, is er ook minder ballast nodig om de panelen op hun plaats te houden. Dit vermindert het gewicht op het dak, wat gunstig is voor de structurele integriteit van het gebouw.
Goedkopere onderconstructie
Een lagere vereiste voor ballast en montagesystemen leidt tot een goedkopere onderconstructie. Dit kan de installatiekosten verlagen, waardoor zonne-energie aantrekkelijker wordt, vooral voor zakelijke toepassingen.
Minder schaduw
Met oost-west georiënteerde panelen is de kans op schaduw gedurende de dag verminderd. In tegenstelling tot zuidelijk georiënteerde panelen, waar schaduw van nabijgelegen objecten een groter probleem kan zijn, is de invloed van schaduw gedurende de dag op oost-west panelen meestal beperkter. Dit vermindert het verlies aan energieproductie als gevolg van schaduw.
Betere verdeling van energie over de dag
Oost-west georiënteerde panelen genereren energie gedurende een langere periode gedurende de dag. Terwijl zuidelijk georiënteerde panelen piekproductie hebben tijdens de middag, zijn oost-west panelen in staat om energieproductie over een groter deel van de dag te verspreiden. Dit kan nuttig zijn voor systemen die energieopslag gebruiken of voor gebouwen waar energieverbruik gedurende de hele dag plaatsvindt.
Sunneroo’s groene levensduur
Zonnepanelen behalen in het begin van hun levensduur de beste prestaties maar zelfs als de jaren verstrijken behalen onze zonnepanelen nog steeds schitterende prestaties. Gemiddeld kunnen we rekenen op een technische levensduur van een glansrijke 30 jaar van onze panelen. Na deze periode zullen ze nog steeds ongeveer 85% van hun oorspronkelijke kracht hebben. En een beetje liefde en zorg, zoals het af en toe schoonmaken, kan hun prestaties op peil houden.
Je opbrengst berekenen: simpeler dan je denkt
Hoewel het complex klinkt, is het berekenen van je Sunneroo-rendement vrij eenvoudig met de juiste formule. En als je eenmaal weet wat je panelen jaarlijks opleveren, kun je berekenen hoe snel je investering zich terugbetaalt. Voor degenen onder ons die geen wiskundige goochelaars zijn, zijn er online tools beschikbaar die het zware rekenwerk voor je doen. Onze adviseurs zijn zelfs uitgerust met de meest geavanceerde opbrengstberekeningstool in de markt (Solar Monkey) welke gebruik maakt van aan de TU Delft ontwikkelde rekenmodellen die naast de orientatie, hellingshoek en het Wattpiek vermogen van de zonnepanelen, ook rekening houdt met schaduwfactoren en elektrotechnische verliezen.
Zin in meer zonnige informatie?
Zit je nog met vragen over je zonnige Sunneroo-zonnepanelen of andere duurzame oplossingen? Onze specialisten staan te popelen om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op of vraag een offerte aan en zet een stap naar een stralende toekomst!