Energie Management Systeem

Ontdek het energiemanagementsysteem van Bliq, dat de kracht van innovatieve technologie benut om je energieverbruik efficiënt te beheren. Met onze geavanceerde en intuïtieve systemen kun je altijd de juiste balans vinden tussen energiebesparing en optimaal comfort. Bliq biedt het perfecte energiemanagementsysteem dat voldoet aan jouw specifieke behoeften. 

*Bij Sunneroo gebruiken we voornamelijk het Energie Management Systeem van Bliq, maar dat betekent niet dat we andere Energie Management Systemen uitsluiten. 

Wat is een energie management systeem en hoe werkt deze?

Energiemanagement omvat het beheer, de invloed en monitoring van energieverbruik in gebouwen en bedrijven, gericht op het verminderen van energieverbruik door het analyseren van energiestromen en het implementeren van energiebesparende maatregelen. Met stijgende energieprijzen vormen energiekosten een significant deel van de uitgaven voor bedrijven, naast arbeids- en materiaalkosten.

Een energiemanagementsysteem (EMS) is een geïntegreerde set van hardware en software die energiemanagement faciliteert. Dit systeem kan meestal vanaf een centrale locatie, zoals een online dashboard, worden beheerd en gemonitord. De hardware bestaat typisch uit sensoren en bruggen, terwijl de software gebruikmaakt van slimme algoritmen die data verwerken en advies geven over energiebesparende maatregelen.

Bliq Energie Management Systeem

Laad je batterij op bij lage energieprijzen en verkoop de energie als de prijzen stijgen, om te besparen op je energierekening. Na je bestelling van de add-on, bespreken we je situatie en regelen we de details. Na de installatie en testen activeert de installateur de batterij-aansturing en start je Bliq-abonnement. Beheer alles via de Bliq-app, waar je batterijprestaties, energiehandel, zonnepaneelopwekking (indien van toepassing) en meer kunt volgen.

Dit energie management systeem van Bliq is verkrijgbaar voor uw Huawei, Growatt of SolarEdge thuisbatterij.

FAQ energie management systeem

Wat is een energiemanagementsysteem (EMS)?

Een energiemanagementsysteem (EMS) combineert hardware en software om energiemanagement te faciliteren, vaak toegankelijk via een centraal punt zoals een online dashboard. De hardware omvat doorgaans sensoren en bruggen, terwijl de software bestaat uit slimme algoritmen die data verwerken en adviseren over energiebesparende acties.

Wat is energiemanagement?

Energiemanagement houdt in dat je het energieverbruik van een gebouw of bedrijf beheert, beïnvloedt en monitort, met als doel het verbruik te verminderen. Dit wordt bereikt door de energiestromen te analyseren en energiebesparende maatregelen te implementeren. Energiekosten vormen een belangrijk deel van de totale bedrijfskosten, naast arbeids- en materiaalkosten, en zijn met de stijgende energieprijzen alleen maar belangrijker geworden.

Wat zijn de voordelen van energiemanagement?

Energiemanagement vermindert energieverbruik, wat leidt tot verschillende voordelen:

Kostenbesparing: Met de stijgende energieprijzen, verergerd door de situatie in Oekraïne, worstelen veel bedrijven met hun winstgevendheid. Energiemanagement kan helpen deze kosten te verlagen. 

Naleving van Regelgeving: De EU's 'Green Deal' introduceert steeds strengere normen voor energieverbruik om klimaatverandering tegen te gaan, wat resulteert in meer regelgeving voor middelgrote bedrijven. Belangrijke regelgevingen waarop energiemanagement betrekking heeft, zijn onder andere de EED-auditplicht, het Activiteitenbesluit Milieubeheer, de CO2-prestatieladder en de Informatieplicht Energiebesparing. Energiemanagement en een bijbehorend energiemanagementsysteem helpen bedrijven om aan deze regels te voldoen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Een efficiënte energiehuishouding draagt bij aan de verantwoordelijkheid van een bedrijf voor de samenleving. Door energieverbruik te verlagen, helpt een bedrijf de planeet gezonder te maken. Bovendien waarderen klanten tegenwoordig klimaatvriendelijk ondernemen, en een EMS ondersteunt dit streven.

Wat is ISO 50001 en een energiemanagementsysteem

Energiemanagement is nauw verbonden met de ISO 50001-norm, de internationale standaard voor energiemanagementsystemen. Bedrijven die effectieve energiemanagementsystemen inzetten en zich richten op energie-efficiëntie, kunnen in aanmerking komen voor deze certificering.

In Nederland wordt ISO 50001 beheerd door NEN, hoewel zij niet zelf de certificaten uitgeven. Bedrijven die denken te voldoen aan de ISO 50001-norm, moeten een geaccrediteerd bedrijf inschakelen voor de certificering.

Deze certificeringsinstanties beoordelen of bedrijven voldoen aan de wettelijke vereisten, zoals het continu verbeteren van de energiehuishouding. Bij het voldoen aan de eisen ontvangt een bedrijf het ISO 50001-certificaat.

Sensorfact's energiemanagementsysteem helpt bij het voldoen aan een van de ISO 50001-normcriteria. Door het implementeren van dit systeem, kan een bedrijf dichter bij het behalen van het ISO 50001-certificaat komen.

Wat kost een energiemanagementsysteem?

De kosten van een energiemanagementsysteem (EMS) kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte van uw bedrijf, wat het lastig maakt om een vaste prijs te bepalen.

Bliq biedt een EMS aan voor 675 euro. Dit model maakt het eenvoudig om de waarde van het systeem te beoordelen zonder de noodzaak van een grote initiële investering. Zo kunt u efficiënt bepalen of het systeem meer oplevert dan het kost.