Zonnepanelen BTW 2024

Hoe zit het met de Zonnepanelen BTW in 2024?

BTW zonnepanelen 2024

Het BTW-tarief voor zonnepanelen voor woningen is per 1 januari 2023 verlaagd van 21% naar 0%. Ook wanneer er een groepenkast vervangen moet worden ten behoeve van een veilige werking van de zonnepanelen mag hierover het 0% btw-tarief worden gerekend.

Uitzonderingen:

  • Voor installaties op panden zonder woonbestemming, zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand, geldt het hoge (21%) btw tarief.
  • Particulieren met installaties boven de 15.000 WP (ca. 40 of meer panelen) die stroom terugleveren, dienen zich officieel aan te melden bij de Belastingdienst en over de opgewekte stroom btw af te dragen. Hiervoor dient u zich aan te melden via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders te vinden op de website van de Belastingdienst. Vaak kunt u dan wel deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR) waardoor u in het jaar na aanschaf niet opnieuw een btw-aangifte hoeft in te dienen. Let op! Het gaat hier om totaal vermogen, dus inclusief een eventuele eerdere installatie op hetzelfde pand.
  • Voor onderhoud, service, demontage, nieuwe omvormers, etc. welke los van de complete installatie worden uitgevoerd geldt 21% btw.

Wilt u meer informatie over de BTW op zonnepanelen in 2024?

Neem voor meer actuele informatie omtrent de regels over de btw van zonnepanelen contact op met de Belastingtelefoon (0800-0543) of kijk op de website van de Belastingdienst.