Zonnepanelen in de winter: Wat kunt u verwachten van de opbrengst

Wanneer mensen denken aan zonnepanelen, komt vaak het beeld van een stralende zon en een helderblauwe lucht voor de geest. Maar wat gebeurt er met de opbrengst van uw zonnepanelen als de winter aanbreekt, de dagen korter worden en de zon minder sterk schijnt? In deze blogpost gaan we in op de prestaties van zonnepanelen tijdens de wintermaanden.

Wat is belangrijk om te weten?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat zonnepanelen geen hitte nodig hebben om efficiënt te werken – ze hebben licht nodig. In feite kunnen zonnepanelen in sommige omstandigheden efficiënter werken in koude omstandigheden, omdat hoge temperaturen de efficiëntie van zonnecellen eigenlijk kunnen verminderen.

Echter, de kortere dagen en de lagere stand van de zon in de winter betekenen dat de panelen minder zonlicht ontvangen, en dus minder energie produceren. Bovendien kunnen zware sneeuwval en bewolkte dagen het vermogen van uw panelen om licht op te vangen verder verminderen.

Wat betekent dit?

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel dat u 10 zonnepanelen van 400 WP heeft, dat in de zomer ongeveer 10 kWh per dag produceert. In de winter zou dezelfde installatie ongeveer 4 kWh per dag kunnen produceren, afhankelijk van uw locatie en het weer.

Dit betekent echter niet dat zonnepanelen niet de moeite waard zijn in gebieden met strenge winters. Hoewel de opbrengst in de winter lager is, kunnen de langere dagen en intenser zonlicht in de zomer dat compenseren. Bovendien, zelfs in de winter kunnen zonnepanelen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie produceren, en bijdragen aan een lagere energierekening en een kleinere ecologische voetafdruk.

Onderstaande tabel geeft hiervan een goede inschatting. Zo zie je dat de slechte maand van het jaar, de decembermaand slechts goed is voor ca 2% van de jaaropwek. Het is niet veel maar het is toch iets.

Een ander punt om te overwegen is dat sneeuw, terwijl het het vermogen van uw panelen om licht op te vangen kan beperken, ook kan fungeren als een soort spiegel die meer zonlicht naar uw panelen reflecteert wanneer het smelt. En de meeste zonnepanelen zijn zo ontworpen dat sneeuw er gemakkelijk vanaf glijdt.

Ook in de winter werkt het!

Kortom, hoewel de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager is dan in de zomer, zijn ze over het hele jaar gemeten nog steeds een waardevolle investering. Het is belangrijk om uw zonnestelsel goed te dimensioneren en te plaatsen om het hele jaar door de beste resultaten te behalen. Voor een nauwkeurige inschatting van de prestaties van uw zonnestelsel in de winter, raad ik u aan om een offerte aan te vragen zodat onze specialisten u kunnen voorzien in een gratis en vrijblijvende opbrengstberekening en offerte op maat.

Ik hoop dat deze blogpost enig licht werpt op de prestaties van zonnepanelen in de winter. Mocht u een offerte aan willen vragen voor zonnepanelen dan kan dat hier:

Zonnepanelen offerte aanvragen