Soorten Batterijen en Toepassingen

In deze blog laten we de batterijtechnologie zien en de verschillende manieren waarop we batterijen gebruiken. We willen specifiek ingaan op AC- en DC-gekoppelde batterijsystemen, een belangrijk onderwerp dat we verder gaan bespreken.

AC-gekoppelde batterij

Een AC-gekoppeld batterijsysteem bestaat uit een thuisbatterij en een aparte batterijomvormer, aangestuurd door een slimme meter.

Het voordeel is dat het retrofittable is, waardoor het aan bestaande installaties kan worden toegevoegd. Dit maakt oudere systemen upgradebaar en toekomstbestendig.

Nadelen zijn onder meer hogere conversieverliezen van ongeveer 12%, wat wordt toegeschreven aan meerdere omzettingen tussen wissel- en gelijkstroom. Het systeem is ook minder efficiënt in vergelijking met andere batterijsystemen. De batterijomvormer heeft slechts één functie, namelijk omzetting, in tegenstelling tot geavanceerdere omvormers met meerdere functies. Daarnaast neemt het systeem relatief veel ruimte in beslag.

DC-gekoppelde batterij

Dit systeem omvat een thuisbatterij en een hybride omvormer, die zowel aan de PV-installatie als de thuisbatterij is gekoppeld.

Voordelen van dit systeem zijn onder andere dat het toekomstbestendig is en lagere conversieverliezen heeft, ongeveer 8%, dankzij maximaal twee omzettingen tussen wissel- en gelijkstroom. Het systeem neemt ook minder ruimte in beslag en vereist slechts één omvormer per installatie.

Een nadeel is echter dat dit systeem alleen kan worden toegepast in nieuwe installaties. Het biedt optimalisatie voor nieuw ontworpen energieopwekkingssystemen, maar is niet retrofittable voor bestaande installaties.