Salderingsregeling alsnog verlengd tot 2025

Op de valreep voor afgelopen weekend heeft minister Jetten gemeld dat de salderingsregeling alsnog verlengd wordt tot 1 januari 2025. De combinatie van de verlenging van de salderingsregeling én fors gestegen energieprijzen zorgen ervoor dat zonnepanelen zich momenteel bijzonder snel terug verdienen. Dit uitstel vloeit voort uit extra tijd die benodigd is om het wetsvoorstel voor het afbouwen van de subsidie opnieuw vorm te geven en door de kamer te loodsen nadat het vorige wetsvoorstel hiertoe in de prullenbak is verdwenen bij de val van het vorige kabinet.

36 procent

Een direct gevolg van het langer aanhouden van de huidige salderingsregeling  is wel dat er in 2025 direct een wat grotere stap gemaakt word in de afbouw van de regeling. Waar tot 2025 nog 100% van de afgenomen stroom, 1-op-1 mag worden weggestreept op teruggeleverde stroom aan het net, mag men vanaf 2025 nog slechts 64% van de afgenomen stroom salderen met teruglevering.

Redelijke vergoeding voor niet te salderen teruglevering

Voor terug geleverde stroom welke niet gesaldeert mag worden ontvangen kleinverbruikers (particulieren en bedrijven met een aansluiting van maximaal 3x80A) een redelijke vergoeding van de energieleverancier. Toenmalig minister Wiebes maakte begin 2020 al bekend dat die redelijke vergoeding 80 procent van het leveringstarief zal zijn.

Investeren in zonnepanelen ook zonder salderen terug verdiend binnen 4 jaar

Op basis van het huidige prijspeil (variabel tarief Essent 1-5-2022) betaalt men voor een afgenomen kWh gemiddeld €0,53 terwijl een vergoeding van 80% van het kale leveringstarief neer komt op zo’n €0,36 per terug geleverde kWh. Wanneer je uitgaat van het zelf opwekken van een gemiddeld verbruik van 4000 kWh verdient men met salderen binnen 2 á 3 jaar de investering van zonnepanelen voor eigen verbruik terug waar in de nieuwe situatie de terugverdientijd oploopt naar een terugverdientijd van 3 á 4 jaar. Zeker gezien de nu soms nog goedkope vaste tarieven van sommige consumenten van oudere contracten dan allemaal verlopen zullen zijn zal het voor bijna iedereen interessant zijn en blijven om te investeren in zonnepanelen.

Wilt u graag zonnepanelen?

Mocht u zonnepanelen willen aanschaffen dan doet u er goed aan om zo snel mogelijk uw systeem in bestelling te zetten. Door de gestegen energieprijzen is de al hoge vraag voor sommige systemen het afgelopen jaar nog eens verdrievoudigd. De productie en montagecapaciteit houd dit voorlopig niet bij waardoor zonnepanelenkopers geduld moeten hebben. Ondanks dat levertijden lang en enigzins onzeker zijn doet u er goed aan om zo snel mogelijk uw bestelling te plaatsen en in de rij te gaan staan om verdere oplopende levertijden en prijsstijgingen voor te zijn. Onze verkoopadviseurs helpen u graag met het samenstellen van uw beste deal voor zonnepanelen.