Het rendement van zonnepanelen: Een praktisch rekenvoorbeeld

De aantrekkelijkheid van zonnepanelen gaat verder dan alleen het bijdragen aan een duurzame wereld. Ze kunnen ook aanzienlijke financiële besparingen opleveren. Maar hoe bereken je het rendement van zonnepanelen? In deze blogpost geven we een eenvoudig rekenvoorbeeld om u een idee te geven van wat u kunt verwachten.

Stel, u bent van plan om een zonnepanelensysteem te installeren met een capaciteit van 4 kiloWattpiek (kWp), wat vrij gebruikelijk is voor een gemiddeld huishouden en momenteel neerkomt op zo’n 10 panelen. U heeft een dak op het zuiden zonder schaduw, dus u kunt uitgaan van een optimale energieproductie.

Een zonnepanelensysteem van 4 kWp produceert in Nederland gemiddeld ongeveer 3.600 kilowattuur (kWh) per jaar.

We gaan even rekenen...

Als u uw energiegebruik kent, kunt u berekenen hoeveel u bespaart op uw energierekening. Stel dat u momenteel €0,37 per kWh betaalt aan uw energieleverancier. Uw jaarlijkse besparing zou dan zijn: 3.600 kWh * €0,37/kWh = €1332,-

Nu moet u de kosten van uw zonnepanelen in overweging nemen. Laten we aannemen dat uw systeem €5.000 kost, inclusief installatie. Om uw terugverdientijd te berekenen, deelt u de kosten van het systeem door uw jaarlijkse besparing: €5.000 / €1332,- = ongeveer 3,8 jaar

Na ongeveer 4 jaar heeft u uw investering terugverdiend en begint u geld te besparen. Gezien het feit dat zonnepanelen meestal een levensduur hebben van 25-35 jaar, kunt u veel jaren van winstgevende energieproductie verwachten. Dit is natuurlijk een vereenvoudigd voorbeeld en de werkelijke berekening kan complexer zijn. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met de jaarlijkse degradatie van de panelen (doorgaans rond 0,5-1% per jaar), mogelijke onderhoudskosten of veranderingen in de energieprijs. Bovendien kan het rendement variëren afhankelijk van uw specifieke situatie, zoals de oriëntatie en helling van uw dak, de locatie van uw woning, en de hoeveelheid zonlicht die u krijgt.

Ik hoop dat dit voorbeeld enige duidelijkheid geeft over hoe u het rendement van zonnepanelen kunt berekenen. Zoals altijd, raad ik u aan om professioneel advies in te winnen voor de meest nauwkeurige en gepersonaliseerde berekeningen. Onze specialisten helpen u graag daarbij, vraag nu een offerte aan en ontvang een gratis adviesgesprek en offerte op maat met daarin een nauwkeurige berekening van de te verwachten opbrengst en kosten.