Parallel geschakeld zonnestroomsystemen
Duik mee in de wereld van parallel geschakelde zonnestroomsystemen, een cruciale innovatie in de zonne-energiesector. We verkennen de dynamiek van systemen met power optimizers en micro-omvormers, en onthullen hun unieke voordelen en uitdagingen. Ideaal voor iedereen die geïnteresseerd is in zonne-energie, of je nu overweegt te investeren of gewoon nieuwsgierig bent naar de nieuwste technologische ontwikkelingen. Ontdek samen met ons hoe deze systemen de manier waarop we zonne-energie benutten, kunnen transformeren!
Welke type parallel geschakeld zonnestroomsystemen zijn er en hoe werken deze?
Parallel geschakelde zonnestroomsystemen, zoals die met power optimizers of micro-omvormers, zijn vaak de beste keuze in situaties waar mismatch door factoren zoals schaduw, vervuiling of het gebruik van zonnepanelen met verschillende oriëntaties en hellingshoeken een rol speelt. Dit komt omdat ze de prestaties van elk paneel afzonderlijk optimaliseren.
SolarEdge met power optimizers
Een voorbeeld van zo'n systeem is het SolarEdge-systeem met power optimizers. Dit type systeem is vooral nuttig in situaties waar flexibiliteit in het ontwerp nodig is of waar mismatch een uitdaging vormt. Hoewel er verschillende merken power optimizers zijn, is SolarEdge marktleider vanwege hun duurzaamheid en marktaandeel.
Wat zijn power optimizers?
Power optimizers zijn kleine, intelligente apparaten die achter elk paneel worden geplaatst (of tussen elke twee panelen in grotere systemen). Ze regelen het optimale spanningspunt voor elk paneel om maximale efficiëntie te garanderen, zelfs als sommige panelen schaduw of andere beperkingen ondervinden. Hierdoor wordt de impact van schaduw of vervuiling geminimaliseerd, en wordt de prestatie van elk paneel geoptimaliseerd.
SolarEdge omvormer
De rol van de SolarEdge-omvormer in dit systeem is relatief eenvoudig: het omzetten van gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen naar wisselstroom (AC) voor gebruik in huis of teruglevering aan het elektriciteitsnet. Deze aansluiting is vergelijkbaar met die van een conventionele stringomvormer en wordt direct aangesloten op een eigen groep in de meterkast. Een schematische weergave zou een string van zonnepanelen met daartussen power optimizers en de omvormer tonen.
Voordelen en nadelen van een SolarEdge-systeem met power optimizers en wanneer dit te kiezen:
Een SolarEdge-systeem met power optimizers biedt meerdere voordelen, zoals eenvoudige installatie, uitgebreide ontwerpvrijheid (verschillende oriëntaties kunnen op één string), en het maximaliseren van rendement onder alle omstandigheden. Dit systeem beschikt ook over een geavanceerd monitoringsportaal en biedt lange garantieperiodes – 25 jaar op optimizers en 12 jaar op de omvormer. Echter, er zijn ook nadelen: dit systeem is duurder dan conventionele stringomvormersystemen, en er is meer technologie betrokken die potentieel defect kan raken.
Wanneer kies je voor een SolarEdge systeem
Een SolarEdge-systeem is met name aan te raden bij regelmatige mismatch door schaduwvorming, zoals op daken met schoorstenen, dakkapellen, omliggende gebouwen of bebossing. In deze situaties zorgen de optimizers voor een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie.
Systemen met micro-omvormers (Parallelle schakeling):
Een alternatief voor situaties met mismatch, en als er geen goede plek is voor een centrale omvormer, is een systeem met micro-omvormers. Net als bij een SolarEdge-systeem, maken deze gebruik van 'slimme kastjes' achter de panelen om de output van elk paneel te optimaliseren. Het verschil is dat deze kastjes, de micro-omvormers, direct gelijkstroom (DC) omzetten in wisselstroom (AC), zonder een centrale omvormerunit. Deze worden aangesloten op een speciale YMVK-kabel, die geschikt is voor langdurig buitengebruik. Aan het einde van de string wordt een lasdoos geïnstalleerd, waarna een reguliere YMVK-kabel naar een vrije groep in de groepenkast leidt. Voor paneelspecifieke monitoring kan een centrale monitoringsunit in de groepenkast worden geplaatst.
Voordelen en nadelen van systemen met micro-omvormers en wanneer deze te kiezen:
Systemen met micro-omvormers bieden verschillende voordelen, waaronder een optimaal rendement per paneel en volledige ontwerpvrijheid. Een bijkomend voordeel is de uitgebreide garantie, die tot 25 jaar kan oplopen voor de micro-omvormers. Bovendien elimineren ze de noodzaak voor een grote, centrale omvormer in huis of aan de gevel.
Toch hebben deze systemen ook nadelen. Ze zijn relatief duur, vooral voor middelgrote tot grote installaties, omdat elk paneel een eigen omvormer vereist. Voor monitoring is vaak een aparte binnenunit nodig, die meestal een kortere levensduur en garantie heeft. Daarnaast zijn micro-omvormers vaak niet universeel compatibel met standaard bekabeling en connectoren, wat kan betekenen dat men beperkt is tot het aanschaffen van specifieke onderdelen van de fabrikant van de micro-omvormers.
De keuze voor micro-omvormers is vooral logisch in situaties waar geen geschikte plaats is voor een centrale omvormer, zoals in kleine woningen of appartementen met beperkte ruimte voor omvormers en een klein aantal zonnepanelen. Ze zijn ook een goede keuze wanneer een parallel geschakeld systeem gewenst is om opbrengstverlies door mismatch tussen panelen te minimaliseren.