Optimaliseer uw Voordeel met Zonne-energie met minimale Terugleverkosten en maximaal rendement op uw investering

Goed nieuws voor huiseigenaren: de afbouw van de salderingsregeling is voorlopig uitgesteld tot minstens 2027. Dit betekent dat u nog steeds kunt profiteren van het verrekenen van de goedkoop geproduceerde zonne-energie met de duurdere energie die u in de donkere periodes van het jaar gebruikt. Hoewel terugleverkosten, zoals bij de meeste vaste energie contracten, vaker zullen voorkomen, zijn er veel manieren om deze kosten te minimaliseren. Door uw gedrag aan te passen en goed op te letten bij het afsluiten van een energiecontract, kunt u nog steeds volop voordeel halen uit uw zonnepanelen.

Hier zijn vijf slimme strategieën om terugleverkosten te voorkomen of te verminderen:

1) Gebruik Zonnestroom Direct

Gebruik overdag, wanneer de zon schijnt, energie-intensieve apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser, airco, boilers en laadpalen. Door deze apparaten te gebruiken wanneer uw zonnepanelen energie produceren, vermindert u de hoeveelheid stroom die u teruglevert aan het net.

2) Investeer in een Thuisbatterij

Een thuisbatterij kan uw teruglevering aanzienlijk verminderen door de overdag opgewekte energie op te slaan voor gebruik 's avonds en 's nachts. Hoewel de investering in een thuisbatterij op zichzelf financieel misschien nog niet optimaal is, kan het bijdragen aan het verminderen van terugleverkosten en biedt het meerdere voordelen die het overwegen waard zijn. Zo bent u met een thuisbatterij direct voorbereid op de toekomstige afbouw van de salderingsregeling, maximaliseert u uw eigen consumptie van zonnestroom en heeft u minder last van afschakelen van uw omvormer op momenten dat het net overbelast is.

3) Overweeg een Dynamisch Energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract worden geen terugleverkosten gerekend. Door strategisch gebruik te maken van een dynamisch contract, vooral in combinatie met een thuisbatterij, kunt u aanzienlijk besparen. De stroomprijzen voor teruglevering zijn vaak hoger dan bij een vast contract, mits u slim gebruik maakt van uw thuisbatterij door gebruik te maken van een slim energiemanagement systeem die voor u automatisch handelt op de day ahead- en onbalansmarkt voor elektriciteit. Bij Sunneroo bieden we hiervoor interessante oplossingen aan van o.a. Bliq Energy en Next Energy. Hiernaast hebben de dynamische energie contracten geen terugleverkosten die zij doorberekenen aan hun klanten omdat ze levering- en teruglevering afrekenen tegen de werkelijke marktprijzen van dat uur.

4) Kies voor een Modelcontract of contract met lage terugleverkosten.

Een modelcontract kan een eenvoudige oplossing zijn, omdat hierbij nog geen terugleverkosten mogen worden gerekend. Hiernaast is er momenteel bij bijvoorbeeld Greenchoice nog een jaarcontract beschikbaar voor zonnepanelenbezitters waarbij de terugleverkosten een vast bedrag van minder dan 5 euro per maand bedragen. Hoewel de stroomprijzen per kWh vaak wat hoger zijn dan online aanbiedingen, maakt dit niet uit als uw zonnepanelen uw jaarverbruik volledig afdekken. U kunt immers nog volledig salderen. Dit kan een prima tijdelijke oplossing zijn wanneer u nog niet kunt of wilt investeren in een thuisbatterij.

5) Overweeg Exportbeperking van uw Omvormer

Hoewel dit niet direct aan te bevelen is voor particulieren, is het mogelijk om uw omvormer zo in te

 

stellen dat er nooit teruggeleverd wordt aan het stroomnet. Dit betekent dat de productie van uw zonnepanelen 100% voor uw eigen woning wordt gebruikt. Hoewel deze optie momenteel financieel minder aantrekkelijk is, blijft het een mogelijkheid.

Hoewel terugleverkosten een bijwerking zijn van het succes van zonnepaneelinstallaties in Nederland, zijn deze kosten minimaal te houden. Zelfs met deze bijkomende kosten blijft het installeren van zonnepanelen een verstandige financiële beslissing. De terugleverkosten variëren van €4 tot €46 per maand in uitzonderlijke gevallen, terwijl de besparingen kunnen oplopen van €75 tot €400 per maand.

Kortom, blijf slim omgaan met uw zonne-energie en haal het maximale voordeel uit uw investering!