Hoe kies je de juiste thuisbatterij: Capaciteit en vermogen uitgelegd

De rol van thuisbatterijen in de overgang naar duurzame energie kan niet worden onderschat. Ze helpen zowel huishoudens als bedrijven om meer onafhankelijk te zijn van het openbare elektriciteitsnet. Maar welke batterij sluit het beste aan bij de behoeften van je klant? Is een grotere batterij altijd beter dan een kleinere?

In dit artikel behandelen we:

  • Belangrijke factoren voor het kiezen van de juiste batterijcapaciteit en -vermogen
  • Hoe je de capaciteit van een thuisbatterij kunt berekenen

Capaciteit vs vermogen: Wat is het verschil?

In veel discussies over thuisbatterijen worden 'capaciteit' en 'vermogen' als synoniemen behandeld. Dit is echter onjuist. Capaciteit (gemeten in kWh) is de hoeveelheid energie die de batterij kan opslaan, terwijl vermogen (in kW) aangeeft hoe snel de batterij kan worden opgeladen of ontladen.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van capaciteit en vermogen

  • Huidig en toekomstig energieverbruik: Het is van belang om niet alleen naar het huidige energieverbruik te kijken, maar ook naar uw toekomstige behoeften. Overweegt u bijvoorbeeld om elektrisch te gaan koken of een laadpaal te installeren?
  • Vermogen van de zonnepanelen: Neem het totaalvermogen van uw zonnepaneelinstallatie op in je overwegingen. Een te kleine batterijcapaciteit kan leiden tot het verspillen van overtollige zonne-energie, terwijl een te grote batterij inefficiënt is doordat u te veel investeert.
  • Gebruiksdoel van de Thuisbatterij: Het doel waarvoor de batterij wordt gebruikt, zoals back-up voor een vakantiehuis of het aandrijven van een warmtepomp, kan ook de keuze beïnvloeden.

Hoe bereken je de capaciteit van een thuisbatterij?

Een gangbare vuistregel voor het berekenen van de batterijcapaciteit is 1 tot 1,5 kWh per kiloWattpiek (kWp) van het zonnepaneelsysteem. Uw werkelijke energieverbruik is echter een belangrijkere indicator voor de benodigde capaciteit.

Tabel met aanbevolen batterijcapaciteit afhankelijk van jaarlijks stroomverbruik

Aanvullende Overwegingen

Bij nieuw aan te leggen installaties is het slim om te kiezen voor een hybride omvormer die zowel ten dienste staat van uw zonnepanelensysteem als uw accusysteem. Dit systeem is het meest efficient door de zeer geringe omvormingsverliezen. Bij een hybride omvormer wordt het maximale vermogen dat de thuisbatterij kan leveren bepaald door de omvormer zelf. De meestgebruikte hybride omvormers kunnen maximaal 5 kW ontladen uit de accu bovenop het actuele vermogen dat zij uit de zonnepaneleninstallatie halen.

Er zijn ook retrofit omvormers in de markt die specifiek bedoelt zijn om van wisselstroom (AC) gelijkstroom (DC) te maken om uw accu op te laden en om deze DC stroom weer om te kunnen zetten in AC stroom wanneer de accu ontladen moet worden. Bij een retrofit omvormer kan u een grotere batterijomvormer kiezen, mits dit past binnen uw elektrische installatie.

Door al deze factoren in overweging te nemen, kunt u een thuisbatterij kiezen die nauw aansluit bij uw behoeften, nu en in de toekomst.