Verzekeraars stoppen massaal met het vergoeden van niet zichtbare hagelschade aan zonnepanelen

Solar Magazine heeft een onderzoek uitgevoerd naar de polisvoorwaarden van de opstalverzekeringen van diverse (grote) verzekeraars. Zo blijkt dat FBTO, vallend onder de Avéro Achmea groep, vanaf heden is gestopt met het vergoeden van niet-observeerbare hagelschade aan zonnepanelen. Het lijkt op een kettingreactie aangezien een andere grote verzekeraar, Interpolis, deze wijziging ook reeds aan haar polis voor de opstalverzekering heeft doorgevoerd.

Uit de polis update van deze maand (november 2019) blijkt dat FBTO rondom dit onderwerp haar polisvoorwaarden heeft gewijzigd. Kenmerkend is dat niet alleen FBTO en Interpolis deze wijziging hebben doorgevoerd, maar een aantal andere grote en kleinere verzekeraars ook hebben besloten onzichtbare schade aan zonnepanelen – veroorzaakt door hagel – niet langer te vergoeden.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat andere verzekeringsmaatschappijen die onder het moederbedrijf Avéro Achmea vallen, allemaal hun polisvoorwaarden hebben aangepast en gestopt zijn met het vergoeden van onzichtbare schade aan zonnepanelen.

In de algemene voorwaarden van de opstalverzekering van FBTO wordt nu vermeld dat onzichtbare schade aan zonnepanelen niet langer verzekerd is, ook niet als deze alleen met meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen is waar te nemen. Zoals bijvoorbeeld haarscheurtjes.

Wilt u het risico op onderhuidse hagelschade aan uw zonnepanelen minimaliseren? Wij raden u dan aan om te kiezen voor glas-glas zonnepanelen. Bij glas-glas zonnepanelen zit het minste speling op de zonnecel waardoor het risico op haarscheurtjes geminimaliseerd wordt.