Sunneroo thuisbatterij btw teruggave? Zo krijgt u de btw terug!

Sinds januari 2024 kunt u de btw op de aankoop van een thuisbatterij i.c.m. een dynamisch energiecontract terugvragen. Dit betekent dat een thuisbatterij nu een stuk voordeliger aangeschaft kan worden. Er zijn wel enkele voorwaarden om rekening mee te houden en in dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Waarom is een btw teruggave op een thuisbatterij mogelijk?

Net als bij zonnepanelen voor particulier gebruik op een woonhuis, welke sinds 2023 onder het vrijgestelde btw-tarief vallen, was het vóór 2023 nog 21% btw. Gelukkig was het voor 2023 ook  mogelijk om deze in de meeste gevallen terug te vragen. Exact dit principe is nu van kracht op de thuisbatterij.

Omdat een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract actief handelt op de energiemarkt, mag de btw over de thuisbatterij zelf worden terug gevraagd.

Hoe verloopt dit proces?

Bij aankoop van een thuisbatterij bij Sunneroo kunt u ervoor kiezen om de btw terug te laten vragen door onze servicepartner die het proces uit handen neemt. Nadat u bij ons de thuisbatterij heeft aangeschaft kunt u een machtiging invullen met uw gegevens waarna onze servicepartner u aanmeldt bij de Belastingdienst en na toekenning van een omzetbelastingnummer aan het einde van het tijdvak een aangifte in kan dienen en de btw terug kan vragen. Vervolgens duurt het 3-8 weken tot de Belastingdienst een besluit neemt om de btw uit te betalen middels een teruggavebeschikking. Daarna zet onze servicepartner – als u daarvoor opteert – u in de daarvoor bedoelde kleine ondernemers regeling (KOR) zodat er in het vervolg geen aangiften meer ingediend hoeven te worden. U geniet nu van een thuisbatterij zonder btw!

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  1. Het is een slimme thuisbatterij welke in staat is om te handelen in energie op de dynamische energie- en/of onbalansmarkt voor netbeheerders.
  2. De thuisbatterij is aangesloten op een dynamisch energiecontract. Zonder dynamisch energiecontract is het namelijk niet mogelijk om te handelen op de dynamische energie- en/of onbalansmarkt.
  3. De tenaamstelling van de factuur van Sunneroo en de tenaamstelling van het dynamische energiecontract zijn hetzelfde.
  4. Het btw bedrag op de aanschaf mag niet hoger zijn dan €2.495. In de praktijk komt dit neer op een aanschafwaarde van maximaal €11.880. Is de investering groter? Dan is het verstandig om het deel hierboven apart privé aan te schaffen en over dit stuk boven de €11.880 géén btw terug te vragen want anders moet u wellicht later een veel groter gedeelte terugbetalen omdat het de investeringsdrempel voor de kleine ondernemers regeling overschrijdt.
  5. Let op! Heeft u een actieve eenmanszaak of maakt u reeds gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR) bijvoorbeeld omdat u in het verleden btw op zonnepanelen heeft teruggevraagd of bent u van plan op korte termijn een eenmanszaak te beginnen? Vaak is het dan slimmer (indien mogelijk) om de btw teruggave op naam van uw partner te regelen. Overleg altijd even met uw adviseur van Sunneroo om te beoordelen wat voor u het handigste is, desgewenst kan onze servicepartner u ook van vakkundig advies voorzien.

Hoeveel btw kunt u terug krijgen?

Wanneer u voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarden voor de btw teruggave op uw thuisbatterij wordt het hele btw bedrag terug gevraagd, u moet echter ook een klein bedrag aan de Belastingdienst afdragen van de “btw winst” die u maakt door de stroom te verkopen. Omdat dit bedrag in de praktijk niet is vast te stellen is de Belastingdienst akkoord met forfaitaire bedragen, dit bedraagt €15 per 1 kWh aan accucapaciteit. U hoeft dit slechts eenmaal af te dragen want na de eerste aangifte komt u in de kleine ondernemers regeling en stopt de aangifteplicht.

Een rekenvoorbeeld: U koopt een Sunneroo thuisbatterij van 20 kWh voor €14.375 inclusief 21% btw van €2.495.

Er wordt dus aan Sunneroo een bedrag van €2.495 aan btw betaald welke teruggevraagd kan worden bij de Belastingdienst, met aftrek van het forfait van €15 per 1 kWh en een grote 20kWh batterij is de netto teruggave als volgt: €2.495 – ( 20*€15) = €2.195

Klaar voor een slimme investering?

Met een btw teruggave wordt het kopen van een thuisbatterij bij Sunneroo nog aantrekkelijker. In combinatie met onze meest verkochte slimme batterijsysteem is de verwachte terugverdientijd nu zelfs minder dan 7 jaar! Met 15 jaar garantie op deze batterij betekent dit dus nog zo’n 8 jaar flink geld verdienen door bij te dragen aan de duurzame transitie terwijl u mee helpt om het stroomnet in balans te brengen. Wacht dus niet langer en vraag vandaag nog een offerte aan