fbpx
Vragen? Bel 085 004 3810 | klantenservice@sunneroo.com (nu gesloten)

Slimme thuisbatterij van BliQ

Ontdek het energie management systeem van Bliq, dat de kracht van innovatieve technologie benut om uw thuisbatterij lucratief in te kunnen zetten met of zonder zonnepanelen. Bliq gestuurde thuisbatterijen werken in combinatie met een dynamisch energiecontract en kunnen volledig geautomatiseerd voor u handelen op de dynamische energieprijzen en de onbalansmarkt. Zo helpt u de duurzame transitie door opwek en gebruik van duurzame energie beter op elkaar af te stemmen terwijl u daar ook nog een geld mee verdiend. Een mooie win-win voor u en toekomstige generaties. 

Hoe verdient een Bliq slimme thuisbatterij zijn investering terug?

Met de meest verkochte combinatie van een 8 kW thuisbatterij en 20 kWh opslagcapaciteit van Bliq kunt u volgens dynamische energieaanbieder Frank Energy bij hen zo'n 1756,- euro per jaar verdienen door uw thuisbatterij in te zetten om onbalans in het net tegen te gaan. U schaft dit systeem bij Sunneroo al aan inclusief installatie vanaf 9390,- euro exclusief btw. De btw kan in de meeste gevallen teruggevraagd worden. Tevens kan het systeem per maand betaald worden via o.a. het Nationaal Warmtefonds vanaf 79,- euro per maand. Kijk hier voor de voorwaarden.

Op de onbalansmarkt acteert de landelijke netbeheerder. Zij probeert marktspelers te bewegen mee te helpen het landelijke stroomnet in balans te houden en keert hiervoor vergoedingen uit. 

Er schuift bijvoorbeeld een wolk voor de zon of er schakelt een kolencentrale af. Door je thuisbatterij hier (ook) voor in te zetten, kun jij geld verdienen en dus besparen met je thuisbatterij. Hiermee realiseert u een hoger financieel rendement dan alleen het gebruik van uw batterij om zonnestroom tijdelijk in op te slaan. 

In het voorbeeld ziet u een berekening voor het meest gekozen systeem te weten een Bliq thuisbatterij met 8kW vermogen en 20 kWh capaciteit met een Frank Energie ‘Slim handelen’ koppeling. Met dit model verdient u gemiddeld zo’n €1.756,17 per jaar. Deze vergoedingen ontvangt u volledig automatisch via de energienota bij de dynamische energie aanbieder Frank Energie. De verwachte terugverdientijd met deze Bliq thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract bij Frank Energie is hierdoor minder dan 6 jaar. 


   

Productinformatie

Het Bliq batterijsysteem is een compacte all-in one (omvormer + batterij + batterijmanagementsyteem) oplossing en universeel te gebruiken met alle omvormer en zonnepaneelcombinaties. Heeft u geen zonnepanelen? Ook dan kunt u zorgeloos gebruik maken van de thuisbatterij door hem in te zetten om volledige geautomatiseerd te handelen op de dynamische energiemarkt.

Het Bliq batterijsysteem maakt gebruik van de meest veilige batterij technologie (LiFePo4) en wordt zo dicht mogelijk bij uw groepenkast geïnstalleerd. In de praktijk staat deze vaak in uw kelder, garage of technische ruimte.

Energie Management Systeem

De Bliq vanger en Smart Meter installeren we in uw groepenkast en functioneren als het brein van het systeem zodat uw opbrengst volledig geautomatiseerd wordt geoptimaliseerd.

Door de veilige, vakkundige installatie door gecertificeerde elektriciens en service van Sunneroo bent u verzekerd van een goed werkend systeem voor de toekomst.

Veelgestelde Vragen Bliq

Wij helpen u uiteraard graag verder. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en onze vriendelijke technische support helpt u verder.

Hoe wordt een Bliq thuisbatterij geïnstalleerd?

Een thuisbatterij installeren is relatief complex en daarom is het van belang dat dit wordt uitgevoerd door een erkend en gespecialiseerd installateur op basis van de in jouw land geldende installatierichtlijnen. Het thuisbatterij-systeem bestaat uit:

  • een omvormer
  • een batterij management systeem (BMS)
  • een of meerdere batterij-modules

Wanneer je over een hybride omvormer beschikt kan deze ook direct worden gebruikt voor je zonnedak. Daarnaast moet jouw thuisbatterij-omvormer altijd met een stroomkabel zijn aangesloten op een eigen groep in de meterkast en kunnen communiceren met je Bliq-vanger.

De Bliq-vanger heeft ook een connectie nodig met de P1 poort van jouw slimme meter.

De omvormer wordt gekoppeld aan het batterij management systeem (BMS) en met DC kabels (plus en min) aan je batterij. Vervolgens worden er 2 kabels getrokken naar je meterkast: een AC kabel (3 aderig bij 1 fase, 5 aderig bij 3 fase) en een CAT standaard internet kabel. In jouw meterkast wordt een extra groep aangelegd middels een aardlek automaat. De grootte van jouw aardlek automaat hangt af van je type aansluiting (1 of 3 fase) en het vermogen van je omvormer. Deze CAT kabel sluiten we aan op de Bliq-vanger.

De Bliq-vanger zorgt voor de slimme aansturing van jouw thuisbatterij. Meestal wordt deze geïnstalleerd in je meterkast. Mocht er geen vrij stopcontact zijn, moet deze worden geplaatst. De CAT kabel wordt in de juiste poort van de Bliq-vanger gestopt. Daarnaast wordt er een kabel geplaatst tussen de Bliq-vanger en de P1 poort van je slimme meter. Mocht deze al in gebruik zijn wordt er een P1-splitter tussen gezet, zodat het andere aangesloten apparaat ook blijft functioneren. Jouw installateur activeert vervolgens de Bliq-vanger en registreert deze. Hierna ontvang je een mail voor het aanmaken van je account en kun je de Bliq-app downloaden.

De installatie dient te worden gedaan volgens de NEN1010, de in Nederland geldende norm met veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. Zo kan het voorkomen dat voorafgaand aan de installatie een nieuwe meterkast of verzwaring van uw netaansluiting nodig is om te voldoen aan de veiligheidseisen. Bij Sunneroo als InstallQ erkend elektrotechnisch installatiebedrijf  met zegelrecht bent u ook hiervoor aan het juiste adres.

Nadat alles is geïnstalleerd, gecontroleerd en opgeleverd werkt jouw thuisbatterij systeem. Je hebt een Bliq-account aangemaakt en je aangemeld voor de dienst ‘slimme batterij-aansturing’. Daarnaast ben je overgestapt op een dynamisch energiecontract van Frank Energie. Het enige wat nu nog rest is de aanmelding van jouw systeem bij de netbeheerder. Dit kunnen wij helaas niet voor jou regelen. In Nederland kun je dit doen via: www.energieleveren.nl.

In welk type woning past een thuisbatterij en in welke ruimte kun je deze het beste installeren?

Onze adviseurs gaan altijd voor een technisch en esthetisch ontwerp passend bij uw budget. Mede daarom komen we graag langs om de woning of het bedrijfspand ter plaatse te bekijken*.

In tegenstelling tot sommige “concullega’s” die veelal op afstand het dak inmeten (en de montage meestal uitbesteden) is er een grote kans dat de montageploeg op de dag van montage voor technische uitdagingen komt te staan. Wij zijn graag zo goed mogelijk voorbereid. Daarom kiezen we met gezond verstand voor een mix van geavanceerde software én een schouw op locatie.

Op basis van duizenden uitgevoerde projecten weten we dat dit het beste eindresultaat en klanttevredenheid geeft.

Bijkomend voordeel is dat we door het bezoek op locatie in staat zijn om een vaste pakketprijs af te geven voor de complete installatie en bijkomende diensten waardoor u later niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Hoe reageren thuisbatterijen op warmte en kou?

Elke thuisbatterij bevat een Batterij Management Systeem (BMS). Deze zorgt ervoor dat alle batterij-modules gezamenlijk worden geladen en ontladen. Daarnaast zorgt deze ervoor dat er nooit diepontlading van de batterij-modules kan plaatsvinden.

Ook zorgt het BMS ervoor dat de batterij-modules bij warme en koude omgevingstemperaturen worden beschermd. Dit is noodzakelijk om de levensduur van de batterijen te optimaliseren.

Wordt de thuisbatterij intern warm? Dan kan het BMS het toegelaten vermogen op de thuisbatterij automatisch verminderen. Bij hoge temperaturen kan hij zichzelf uitschakelen.

Wordt de thuisbatterij intern koud? Dan kan het BMS het toegelaten vermogen op de thuisbatterij automatisch verminderen. Bij temperaturen (ver) onder 0 kan hij zichzelf uitschakelen.

De exacte temperaturen en met hoeveel % vermogen het BMS de omvormer zal ‘knijpen’ is afhankelijk van de fabrikant en type thuisbatterij en omvormer. Thuisbatterijen van Bliq functioneren optimaal bij interne temperaturen tussen de 20 en 45 graden Celsius. In de praktijk hebben we het dan over omgevingstemperaturen van 12 tot 30 graden. Wordt het warmer of kouder? Dan knijpt het BMS de omvormer af om de batterij op temperatuur te houden.

Waarvoor betaal ik een klein maandelijks bedrag voor het energiemanagementsysteem van Bliq?

Bliq kiest voor maximale stabiliteit van het nodige dataverkeer door middel van een geïntegreerde 4g simkaart. Hiervoor belast Bliq de abonnementskosten door. Daarnaast kan Bliq met deze maandelijkse vergoeding zijn software onderhouden en uitbreiden zodat u in de toekomst nog meer slimme oplossingen kan gaan koppelen aan het Bliq ecosysteem.

Is er subsidie beschikbaar voor het Bliq thuisbatterijsysteem?

Op dit moment kunt u als particulier de betaalde btw minus een klein forfaitair bedrag terugvragen bij de belastingdienst. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan:

  • U gebruikt de thuisbatterij om te handelen in combinatie met een dynamische energiecontract.
  • De factuur van de thuisbatterij en uw dynamische energiecontract staan op dezelfde naam.
  • U zit momenteel niet (meer) in de zogeheten kleine ondernemersregeling voor de btw (KOR).

Naast deze regeling voor particulieren is er voor zakelijke aanschaf ook de mogelijkheid om te profiteren van de Energie Investering Aftrek (EIA) waardoor u 45,5% van uw investering fiscaal van uw winst mag aftrekken.

Bliq thuisbatterij Sunneroo veelgestelde vragen en antwoorden

Bestelformulier slimme Bliq Thuisbatterij

  • Bestelformulier

  • Uw contactgegevens